Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Elegantne predjedi pripravite na inovativen način

Velikokrat se tudi priznani kuharji znajdejo v dilemi, kako na enostaven a vseeno eleganten način predstaviti jed. Ker pri glavnih jedeh, ki so velikokrat na bazi mesa ali rib ni veliko manevrirnega prostora, se največkrat pomisli na predjedi. Kako torej ustvariti posebne, elegantne predjedi.

V sklopu tega kratkega prispevka vam bomo predstavili nekaj receptur, ki jih, skupaj s posebnimi silikonskimi modeli za dekorativne elemente, lahko takoj preizkusite, nato pa redno uporabljate za dekoriranje.

Najboljše pri vsem tem pa je, da so okraski izdelani natančno, vedno enako, recepti pa vam vseeno puščajo dovolj svobode, da jih lahko kasneje še izpilite, obarvate ali kako drugače prenesete v vašo kuhinjo z vam ljubimi elementi.

Ker je obseg tega članka omejen, se ne bomo spuščali v podrobnosti o spajanju okusov, postavitvi na krožniku, ampak bomo poskusili čimlbolje predstaviti majhne, lepo oblikovane dodatke, ki imajo moč, da vaše kreacije vzdignejo na novo raven.

Silikonski modeli za naravne oblike lahko obogatijo elegantne predjedi

Nov pripomoček za elegantne predjedi lahko vsekakor predstavljajo posebni silikonski modeli, ki posnemajo naravne oblike. Njihova oblika (in oblika končnih dekoracij) nekoliko spominja na modelčke za izdelavo sladkorne čipke. Gre za res podobne modele, vendar je njihov namen popolnoma drugačen.

Predjedi bodo postale elegantne le, če bodo kreirane na pravilen način. In silikonski modelčki lahko poskrbijo za vidno komponento, katera bo pri uporabi vsekakor zelo močna.

V naši ponudbi obstajajo različni silikonski modeli, med katerimi nekateri posnemajo naravne ali pa geometrijske oblike.

Uporabite lahko npr. ptičja peresa, ribja okostja, satovja, silhuete različnih listkov, stebel in cvetov.

Smiselna je uporaba, ki je v sozvočju z jedjo (podobnost) ali pa v njenem nasprotju (kontrast).

Enako lahko naredite z drugo vizualno komponento, barvo. Da bo dekoracija elegantne predjedi res izstopala naj bo živobarvna oziroma kontrastna, za kar lahko uporabite tudi naša naravna barvila.

Recepture za pečene komponente posebne predjedi

Pred časom smo že zapisali dva recepta, kjer je podrobno predstavljeno, kako lahko pripravite črno ribje okostje ali pa npr. okusno in sladko čebelje satje.

Spodaj dodajamo nekaj receptov s katerimi lahko izdelate še ostale prav tako zanimive oblike in z njimi navdušite vaše goste.

Krhki pečeni sirovi metuljčki za dekoracijo spomladanskih predjedi ali solat

Dekoracija naredi posebne predjedi še bolj elegantne

Pecite 3 minute pri 160°C, nato metuljčke vzemite iz modela.

Za prepognjenost metuljčkov uporabite npr. narobe obrnjen krožnik.

Nato jih pri isti temperaturi pecite še dodatne 3 minutke, oziroma do želene rumeno-rjave barve.

Živordeče morske korale

 

Sladka in mehka kakavova drevesca

Sladki kakavovi hrastovi listki

Vse sestavine zmešajte, nato pa maso vtisnite v silikonski modelček.

Pecite 8 minut pri 160°C brez ventilacije.

Na ta način boste izdelali mehka in sladka kakavova drevesca za dekoracijo večkomponentne slaščice.

Krhki pečeni raznobarvni drevesni listki

Elegantne predjedi so izdelane premišljeno

  • 100g voda,

  • 60g pšenična moka,

  • 15g olivno olje,

  • 5g JEDILNO OGLJE,

  • 1g soli,

  • 1g kumina v prahu.

Maso zmešajte (namesto jedilnega oglja lahko uporabite tudi kakšno drugo naravno barvilo) in vnesite v modelček.

Nato vse skupaj pecite 8 minut na 160°C brez ventilacije.

Listke odstranite iz modela, jih po potrebi (s kuhalnicami npr.) podložite, da bodo zviti, nato pa pecite na enaki temperaturi še približno 7 minut.

Pečenje dekoracij za elegantne in posebne predjedi

Zgoraj opisane mase vtisnite v želene silikonske modelčke, nato pa jih postavite na pekač.

Pecite približno 5 minut na 180°C, vendar pozor!

Po petih minutah morate nekatere dekoracije vzeti iz kalupov, nato pa jim pred sušenjem določite še njihovo končno obliko, nekatere pa nato dopecite do konca brez kalupov. Na takšen način boste lahko tudi nadzirali zapečenost in hrustljavost okraska.

Ravne ali zavite oblike dekoracij

Če bi radi imeli ravne dekoracije (npr. čebelje satje, rdeče korale ali pa npr. črno ribje okostje) izdelek po peki postavite na ravno površino.

Če pa bi radi ustvarili npr. vbočene drevesne listke, zavita peresa ali zvite zelene bilke se poslužite krivulj, ki jih imate v kuhinji. 

Uporabite lahko npr. valjar za testo, različne silikonske modelčke za peko, zajemalke ipd. 

Ko se bo dekoracija do konca posušila boste dobili zavite dekoracije, pripravljene, da jih namestite na vaše posebne predjedi.

Si lahko dekoracije za posebne predjedi pripravim vnaprej?

Seveda!

Ravno to je največja prednost teh modelčkov.

Dekorativne elemente si lahko pripravite vnaprej, tako da imate pred postrežbo že vse pripravljeno.

Odlično, kajne?

Spodaj dodajamo še bonus recept za zamrznjene dekoracijske javorjeve listke, ki lahko okrasijo vašo jesensko slaščico oziroma jesensko sladoledni vitrino.

BONUS - Recept za javorjeve sladke in želatinaste listnate silhuete

Zamrznjena dekoracija za posebne hladne predjedi ali elegantne slaščice

Teh dekoracije ne boste pekli, ampak jih boste zamrznili.

Pred zamrzovanjem jih res dobro zmešajte, nato pa zamrznite.

Na ta način lahko tudi okrasite vaše sladolede v sladoledni vitrini - npr. jeseni.

Marakujin sorbet Jabolčni sorbet Malinov sorbet
150g marakujinega soka 300g jabolk 300g malin
200g vode 25g limoninega soka 50g vode
50g sladkorja 5g želatine 50g sladkorja
5g želatine   20g limoninega soka
    5g želatine

 

Za konec dodajamo še povezavo do zanimive video predstavitve za kreacijo zgoraj omenjenih dodatkov za elegantne in posebne predjedi!

 

Če želiš ostati na tekočem z novostmi iz sveta gostinstva, sladic in sladoleda spodaj vpiši tvoj email naslov. Nasvete pošiljamo  največ 2x mesečno, kdaj pa kdaj dodamo tudi kakšno kodo za popust.

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.