Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Nasveti za hlajenje vina doma ali v gostinskem lokalu

Hlajenje vina zagotovo spada med pomemben del priprave te žlahtne pijače, poleg pridelave seveda!

Še posebej je temperatura vina pomembna, če bi radi, da bi se gostje ali obiskovalci počutili posebne oziroma, da bi iz vina izvlekli njegov največji potencial, okus in aromo.

Spodaj smo zbrali nekaj namigov, kako lahko hlajenje vina na preprost in enostaven način izvedete - in to brez prevelikega napora.

Zlato pravilo - vino hranite v hladilniku ali vinski vitrini vsaj eno uro pred serviranjem

Za vino, še posebej belo, je dobro, da imate v hladilniku že dan ali dva prej, najkasneje pa 1 uro pred postrežbo.

Za rdeče bo zadostovala zlata ura oziroma hramba v hladnejši shrambi ali kleti.

Ne glede na to ali imate vinsko vitrino ali navaden hladilnik je dobro, da je vinska buteljka spravljena čimbolj ob dnu hladilnika ter, če je le mogoče, ob steni.

Na ta način se bo vsebina vinske steklenice najhitreje ohladila.

Če imate stojalo za vino na katerem so razstavljena vina iz vaše ponudbe, poskrbite, da so iste etikete in letniki tudi na hladnem!

Vendar, npr. na sejmih, razstavah ali tudi cateringih ni vedno prisotna električna vtičnica, zato se poslužite naslednjega trika.

Trik za hitro hlajenje vina - ko želite res hitro (v nekaj minutah) ohladiti vino 

Posebna posoda za vino poskrbi za to, da je vino ohlajeno na pravo temperaturo, tudi če v bližini ni električnega priključka.  Shranjevanje in ohlajanje vina je zelo pomembno

Vinsko steklenico najhitreje ohladite tako, da jo položite v primerno posodo, ob njo pa dodate kocke ledu. Voda naj sega vsaj do vratu vinske buteljke. Nato v posodo dodajte še dva ali tri konkretne ščepe soli.

Sol bo začela taliti led, kar bo povzročilo, da bo temperatura vode, ki obkroža steklenico, postala za nekaj stopinj nižja od ničle.

Po domače - vino v buteljki se bo s tem trikom hladilo hitreje.

Ne potrebujete ohladiti popolnoma vsake vinske buteljke!

Vino, ki se servira pri višji temperaturi, bo imelo bolj izrazit okus in vonj, zato ne pozabite na preprosto pravilo.

Belo vino (in rose) je najbolje servirati hladno, medtem ko je rdeče vino manj zahtevno in ga lahko postrežete na malenkost nižji temperaturi kot je sobna.

Torej, medtem ko za rdeče vino zadošča med 13-15°, se temperatura za postrežbo belega vina bolj približa 7-8°C.

Seveda ne pozabite, da je potrebno v poletnih mesecih, še posebej zunaj, poskrbeti, da je posoda za hlajenje vina vedno polna ledu, še posebej še strežete penino.

Za rose vino bo zadoščalo le nekaj kock, rdeča vina pa lahko postrežete v hladni vodi, brez ledu. Seveda pa imejte posluh tudi za goste in jim omogočite, da je vino ohlajeno popolnoma po njihovem okusu.

Vinska vitrina ali hladilnih lahko posrbita, da je hlajenje vina popolnoma avtomatizirano

Hlajenje vina v vinski vitrini je hitro in enostavno Kot najboljša se za hlajenje vina izkaže vinska vitrina. Če smo natančni, ne samo za hlajenje ampak tudi za prezentacijo sort, etiket in celotnega nabora tipov vina iz vaše ponudbe.

Predstavlja namreč prostor, kjer so buteljke na pravi temperaturi shranjene, obenem pa so gostom na voljo, da si jih ogledajo.

Ponudba pa že presega samo klasične, samostoječe vinske vitrine. Lahko si omislite tudi vgradne omare za vino ali pa npr. manjše, nadpultne različice, ki so perfektna izbira, še posebej, če v prostoru, kjer planirate postavitev vitrine za vino, ni veliko prostora.

Nekatere vinske omare omogočajo tudi dvoconski temperaturni režim. To pomeni, da lahko v eni sami vitrini shranjujete tako bele, kot tudi rdeče vinske sorte.

Lahko bi torej rekli, da je za hlajenje vina najbolj optimalna ravno vinska vitrina, ne glede na njeno velikost ali obliko.

Zaključna misel

Čeprav se hlajenje vina na prvi pogled zdi kot tema, katero načeloma vsi obvladajo, se navadno izkaže da to ni res.

Da boste vino resnično perfektno postregli potrebujete kar veliko znanja, tako o vinih, kot tudi ambientalnih pogojih, v katerih bo potekala postrežba.

Prav tako pa ostanite na tekočem z izdelki, ki so in prihajajo na trg. Če želite, da se bo gost pri vas resnično počutil izjemno, morate na to pomisliti že pri načrtovanju prostora v katerem bo potekala postrežba vina.

Dobro bi bilo, da se pred nakupom vprašajte vsaj naslednja 3 vprašanja:

  • bodo vina razstavljena na sodih, policah oziroma na vinskem stojalu ali regalu,

  • imamo dovolj prostorne mize, da nanje namestimo posode za hlajenje steklenic,

  • koliko gostov pričakujemo in koliko vinskih steklenic potrebujemo ohlajenih?

Na ta način lahko vidite, da hlajenje vina lahko prilagodite glede na različne faktorje.

Zato si pred vsakim dogodkom vzemite čas za premislek in poskrbite, da bo vino prijetno ohlajeno

Uživajte!

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.