Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Skriti recept za soft sladoled, kot ga ne boste našli nikjer drugje!

Pri obrtnem sladoledu smo običajno navajeni na različne kombinacije, tipe sladoledov, torej na okuse, ki so namenjeni najširšemu občinstvu, ki poleti išče to hladno osvežitev.

Popolnoma drugačna zgodba velja (ali pa je do sedaj veljala) za točeni ali soft sladoled. Običajno so najbolj poznani okusi točenega sladoleda mlečni cvet (nekateri uporabljajo tudi izraz smetanast sladoled ali bela vanilija), čokolada, rumena ali bourbonska vanilija in jagoda.

Ponekod se najdejo še drugi osvežilni sadni okusi, kot so npr. limeta, borovnica, ananas ipd.

Kaj pa če bi vam zaupali skrivnost za popolnoma originalen recept za soft sladoled?

A gremo najprej lepo počasi.

Iz česa pravzaprav nastane soft sladoled?

Soft sladoled je tisti sladoled, ki iz aparata "prileze", ko potegnemo na ročko. Vsi sladoledni okusi točenega sladoleda so lahko izdelani na spodnje tri načine:

1. LASTNA SLADOLEDNA BAZA

V primeru, da sladoledarna že izdeluje lasten obrtni sladoled ima edinstveno priložnost, da si v pasterizatorju pripravi tudi čisto svojo bazo za točen sladoled.

Ta bo namreč glavna osnova, če imamo v mislih unikaten recept za soft sladoled.

Če sami nimate sladoledarne, se lahko za sodelovanje dogovorite tudi s kakšno sladoledarno v bližini, in torej od nje dobavljate bazo za sladoled.

Vkolikor pa se želite razlikovati in izdelati drugačen sladoledni okus, pa lahko uporabite spodnji dve možnosti.

2. PREDPRIPRAVLJENA TEKOČA SLADOLEDNA BAZA

Takšna tekoča sladoledna baza je že pripravljena za uporabo.

Pakirana je v tetrapaku ali pa v Bag-in-boxu (v kartonu z posebno vrečko, ki je opremljena s pokrovčkom).

Bazo za točeni sladoled le odprete in jo vlijete v rezervoar stroja za soft sladoled.

Predpripravljena sladoledna baza za točeni sladoled

Po odprtju je potrebno neporabljeno količino shranjevati v hladilniku, tista v sladolednem stroju pa mora biti hlajena in jo je potrebno uporabiti v približno treh dneh.

Takšna sladoledna baza za točeni sladoled se najbolje obnese v primeru, da bi točeni sladoled radi prodajali v premičnih gostinskih obratih, kjer ni dostopa do vode ali pa je ta omejen/otežen.

Pakiranja so navadno velika med 1 in 10 kilogrami.

Previdni morate biti samo pri vlivanju mase v stroj, saj ne smete preseči oznake za maksimalno količino baze!

3. PRAŠKASTA OSNOVA ZA TOČENI SLADOLED, KI JO MORATE VMEŠATI V TEKOČINO

Praškaste sladoledne baze lahko v grobem razdelimo na mlečne in sadne okuse.

Za izdelavo mlečnih okusov (kot so npr. mlečni cvet, čokolada, vanilija, jogurt) boste prašek morali zmešati z mlekom, za sadne okuse (npr. rdeča pomaranča, mango, granatno jabolko, itd.) pa prahu dodajate vodo.

Predpripravljeni praški za soft sladoled

Predpripravljene praškaste osnove vsebujejo na vrečki doziranje oziroma recept za soft sladoled.

Za mešanje vam priporočamo, da si nabavite palični mikser, saj boste zmes le tako popolnoma raztopili in pripravili za uporabo v aparatu za točeni sladoled.

Pri točnem odmerjanju količin se zelo dobro obneseta tudi elektronska tehtnica in merilna posoda. Prva zato, da lahko količine odmerjate čimnatančnejše in čimhitrejše.

Merilna posoda pa se izkaže predvsem pri samem miksanju, prenašanju in prelivanju tekočine v stroj, še posebej, če razmišljate o samostoječem aparatu za soft sladoled - ti so navadno kar visoki.

Takšna posoda je dovolj visoka, da tekočina med mešanjem ne brizga, ima velik ročaj in vdolbino na zgornjem robu za lažje in čimbolj natančno prelivanje tekočih mešanic.

*** *** ***

To so torej klasične možnost, s katerimi lahko začnete in svojim kupcem ponudite točen sladoled.

Če pa bi radi prišli do izvirnih in drugačnih sladolednih okusov pa berite naprej.

Kako do neobičajnih, izvirnih in odštekanih okusov točenega sladoleda?

Kaj bi rekli, da vam zastonj povemo, kako lahko pripravite točen sladoled z okusom lešnika, pistacije ali pa piškotka?

Ali pa npr. mandelj, arašid, cimet oziroma belo čokolado?

Vse kar morate narediti je, da belo osnovo za točen sladoled (mlečni cvet) aromatizirate z eno izmed sladolednih past, pri tem pa upoštevajte spodnja tri pravila:

  • če ne uporabljate predpripravljene mase za sladoled, zmešajte prašek SOSOFT MLEČNI CVET z vodo ali mlekom in zmes pustite "počivati" 5 minut,

  • nato v tekočo bazo dozirajte želeno pasto, ki je popolnoma gladka (navadno je doziranje podano v XXg na 1kg zmesi) in ne vsebuje nobenih koščkov,

  • celotno zmes spet dobro premešajte - za to se najbolje obnese palični mikser.

Tako pripravljena baza je odlična za pripravo nevsakdanjega točenega sladoleda, ki ga lahko ponudite svojim gostom.

Sladoledne paste iz naše ponudbe (mimogrede, imamo jih več kot 70 vrst) so primerne za uporabo v slaščičarnah in sladoledarnah. Z njimi se lahko aromatizira kreme ali pa sladoled - in tudi tisti točeni sladoled pri tem ni nobena izjema!

Ali lahko za poseben sladoledni okus zaračunate več?

Seveda, absolutno!

Pri izbiri sladolednih okusov tudi gostje postajajo vedno bolj izbirčni, konkurenca pa vedno boljša.

Prehitite jih lahko le tako, da postavite pravo ceno za pravi izdelek.

Z aparatom na eno ročko lahko vaš unikaten soft sladoled vedno obogatite s svežim sadjem, prelivi ali dekoracijami.

Če pa imate na voljo aparat na 3 ročke, torej na 2 okusa in mešanega, pa je zadeva še slajša.

Ponujate lahko en stalni okus, kateremu lahko dodajate drugi okus - ko pa ga zmanjka, zmešate naslednjega, novejšega, drugačnega. Ne pozabite, da gostje cenijo tudi dodatno ponudbo - kornete z dekoracijami, holipe, posipe, in topinge.

Ali je bolje imeti stalno enake okuse soft sladoleda ali se jih splača menjati?

Mnogokrat se smatra aparat za točeni sladoled kot mašino s katero lahko izdelate le omejeno število okusov, kar pa ni res.

Vse je odvisno od vaše izvirnosti, vztrajnosti in želje, s katero želite zapolniti sladoledni vakuum na neki lokaciji.

Stranke lahko naučite, da imate na voljo samo določene okuse, ali pa jih, enako kot delajo sladoledarji s ponudbo sladoleda na kepice, poskušate privabiti, da si ogledajo vaš celoten repertoar.

Če jih boste torej navadili na to, da ponujate odličen, vendar vsakokrat drugačen točen sladoled, se bodo z veseljem vrnili po nekaj novega. Če pa imate radi fiksne in nespremenljive stvari si omislite dva osnovna okusa in jih dopolnite z zbirko pisanih dodatkov.

Vse skupaj naj povezuje dobro uigrano prodajno osebje, ki naj do potankosti pozna prodajne artikle, možnosti, kombinacije in okuse, ki so na voljo, mora pa znati poslušati tudi stranke, njihove želje ter morebitna vprašanja vezana na recept za soft sladoled, vsebnost alergenov in podobno.

Ali se bo izviren točen sladoled prodajal sam?

Nikakor!

Sam stroj, pa tudi če je največji, najhitrejši in z največjim napisom sladoleda ne more prodajati sam.

Če razmišljate v smeri ponudbe soft sladoleda, imejte v mislih tudi prodajalca.

Ali ste že kdaj videli sladoledarno, kjer za sladoledno vitrino ni nikogar?

Enako velja za stroj za točeni sladoled - operater ne skrbi le za prodajo, ampak preverja, če je na voljo dovolj kornetov, lončkov, žličk, dekoracij, servetk ipd.

Prodajalec soft sladoleda skrbi tudi za urejenost prodajnega prostora, svetuje strankam, se z njimi pogovarja, heca in poskrbi, da se stranka čuti pomembna!

Zaključimo torej lahko, da za odličen soft sladoled ne potrebujete le stroja in surovin, ampak tudi pozitivno naravnanega prodajalca ter smiselno oblikovano ponudbo.

*** *** *** 

Pokazali smo vam, kako se lahko vaš soft sladoled razlikuje od ostalih, za morebitna dodatna vprašanja pa smo vam vedno na voljo na našem naslovu shop@makabo.si.  

Želimo vam lep in sladek dan še naprej!  

 

PS - če bi radi podobne novičke iz sveta sladoledov, slaščic in peciva prejemali v vaš elektronski nabiral, spodaj vpišite svoj naslov.

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.