Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Kako pravilno poskrbeti za sladoled med in po postrežbi?

Postrežba sladoledne kepice (s sladolednimi kleščami ali lopatko) ALI "Kako servirati sladoled na profesionalen način" je vsakoletni predmet pogovora naših obiskovalcev in kupcev.

Prodaja sladoleda je tesno povezana tudi s pravilnim porcioniranjem in postrežbo sladoleda nasploh.

In seveda mimo tega, da bi kupci radi zeloo velike kepice sladoleda, prodajalci pa po drugi strani čimveč kepic, pravzaprav ne moremo iti.

Prav pa je, da si pogledamo kako lahko na enostaven način pravilno postrežemo sladoled, pri tem pa hkrati estetsko skrbimo za to, da je sladoledna banjica še vedno lepa in vabljiva v sladoledni vitrini.

Kaj naj izberem za postrežbo sladoleda - klešče za sladoled ali sladoledno lopatko?

Spodaj navedene ideje lahko uporabite tako za prodajo sladoleda s kleščami kot tudi z lopatko.

Je pa res, da morate pri tem pretehtati dobre in slabe lastnosti obeh pripomočkov.

SLADOLEDNE KLEŠČE

Klešče mogočajo zelo preprosto in hitro porcioniranje sladoleda.

Sestavljene so iz ročaja (iz nerjavečega jekla ali plastike) in zajemalke, ta dva dela pa sta skupaj povezana s posebnim mehanizmom.

Sladoled s kleščami zajamete, ko pa ga želite dati na kornet ali v lonček klešče stisnete in na ta način sprožite mehanizem, ki sladoled "odreže" iz zajemalke.

Sladoledne klešče se najpogosteje uporabljajo za postrežbo sladoleda

Navadno poleg sladolednih klešč potrebujete še posebno posodo s tekočo vodo in iztokom, v kateri klešče po vsaki postrežbi operete.

Predstavljajo hitro rešitev, so pa manj uporabne pri postrežbi za ljudi z intoleranco ali alergijo na določene sestavine v sladoledu.

Tam se bolje izkažejo lopatke za sladoled.

LOPATKE ZA SLADOLED

Lopatke za sladoled pa sestavlja ročaj in nerjaveči spodnji del. Z lopatko sladoled zajamemo in ga na kornet ali v lonček "namažemo".

Dobra stvar je, ta, da na sladoledni vitrini ne potrebujemo posebne posode za pranje sladolednih klešč, je pa res, da je potrebna za vsak sladoledni okus svoja sladoledna lopatka.

Za postrežbo sladoleda z lopatkami potrebujemo nekaj več časa, ko pa enkrat obvladamo, je postrežba enako hitra kot s kleščami.

*** *** ***

Pred nakupom klešč ali lopatk se pozanimajte tudi o možnosti pranja sladolednega orodja v pomivalnem stroju. 

Poleg tega vam v skladu s HACCP smernicami za sušenje ali brisanje priporočamom le uporabo papirnatih brisačk za enkratno uporabo. Uporaba kuhinjskih krp izdelanih iz blaga lahko vodi do nastajanja mikrobov.

Priporočamo tudi, da si preberete naš prispevek o alergenih v sladoledu in riziku, ki ga ne smete zanemariti.

Pravilno zajemanje in porcioniranje sladoleda

Ko pogledamo profesionalne prodajalce in prodajalke sladoleda ne moremo zgrešiti tega, da so vse sladoledne banjice, tudi tiste, v katerih že manjka sladoled, zelo lepo počiščene.

Pri postrežbi sladoleda lahko torej z gotovostjo trdimo, da ni pomembna le hitrost postrežbe in velikost kepice ampak tudi elegantnost izgleda sladoledne vitrine - in to v vsakem trenutku.

Spodaj opisane smernice lahko uporabite zato, da bo tudi vaša sladoledna vitrina vedno izgledala urejena, sladoledi v njej pa vedno zapeljivi in sveži!

Porcija sladoleda na kepice, potek infografika

1. Sladoled vedno zajemajte pravokotno na daljšo stranico sladoledne banjice, nikoli po dolžini banjice

Sladoled vedno začnite zajemati pri svoji najbližji stranici, od leve proti desni ali obratno, kot vam je lažje.

Dobro je, da začnete streči sladoled v širini lopatke ali sladolednih klešč.

2. Za vsako naslednjo kepico postrgajte del prve vrstice ter preliv iz naslednje, za naslednjo širino zajemalke oddaljene vrste

Tako boste prvo vrsto poglabljali, vseeno pa še dodajali preliv sladoleda in ga enakomerno razporejali med vse goste.

3. Ko prvo vrsto že skoraj popolnoma postrežete (že vidite dno sladoledne banjice), začnite streči še tretjo, najoddaljenejšo vrstico sladoleda

Na ta način boste spet imeli "operativni" dve vrstici, izmed katerih lahko postrežete sredino sladoleda ter preliv.

4. Ko dokončate "drugo" vrstico, ponovite vse od začetka in začnite streči novo vrsto.

Na ta način imate za seboj vedno očiščeno sladoledno banjico, pred seboj pa vse plasti sladoleda.

Zajemate in strežete notranjost sladoleda poleg pa še zgornji preliv.

5. Preden postrežete sladoled iz sladoledne banjice do konca enakomerno razporedite preliv, preostanek sladoleda in morebitno dekoracijo.

Neprofesionalna postrežba sladoleda

Na takšen način boste vse goste enako tretirali, poleg tega pa bo banjica vedno lično in enakomerno porabljena.

Sladoled, tako tisti na dnu, kot tudi zgornji del pri prelivu pa bo vedno svež in enakomerno mehak.

Če imate čas, lahko med strežbo dodobra postrgate ostanke sladoleda iz banjice, če želite jo lahko tudi obrišete s papirnato krpo.

Tako boste vedno stregli brezhibne porcije sladoleda.

Kako velika naj bo porcija sladoleda?

Klešče za sladoled so navadno označene z oznako - 1/60, 1/40 ali 1/30.

Ta oznaka ne označuje premera klešč, ampak volumen v odvisnosti od litra.

Klešče z oznako 1/30 imajo premer 49mm, njihov volumen pa je torej ena tridesetina litra ali 0,03 litra.

Za klasično porcijo sladoleda s takšnimi kleščami zajemite sladoled dvakrat. Tako boste v sladoledni kornet ali sladoledni lonček vedno dali enako porcijo sladoleda.

Porcija sladoleda določena na gram natančno?

Vsaka sladoledarna si porcijo sladoleda prilagodi - svetujemo, naj bo velika okrog 100g.

Nato vadite oziroma vaše strežno osebje naučite koliko kepic ali zajemov z lopatko predstavlja porcijo.

Poteg čokoladnega sladoleda s kleščami

Približno število porcij na sladoledno banjico? 

Drugi način za določitev porcije sladoleda je prbl. število porcij, ki jih dobite iz ene sladoledne banjice.

Tu spet igra veliko pomena teža, saj ni vsaka sladoledna vedno enako velika oziroma težka.

Klasične recepture sladoledov (več kot 90 profesionalnih receptov za sladoled lahko najdete tudi v naši ponudbi) so navadno podane za široke in nizke banjice sladoleda v katerih je okrog 4500g sladoleda, to pa volumensko predstavlja približno 6 L sladoleda.

Če je cilj, da iz ene banjice postrežete približno 5 porcij, bo vaš normativ znašal 90g na porcijo.

Sladoledna vitrina, kjer sladoled postrežejo z lopatkami.

Velike in majhne porcije, tehtanje sladoleda, termo banjice za domov?

Seveda pa lahko gostom ponudite tudi različno velike porcije (npr. majhno in veliko).

Še en zanimiv način pa se vse bolj uveljavlja - pri tem si gost sam natoči sladoled in si ga okrasi z dekoracijami, prelivi, sadjem in ostalimi dodatki; plača pa glede na konćno težo sladoleda.

Poleg tega lahko svojim gostom omogočite tudi, da sladoled v posebni embalaži odnesejo domov.

Nekatere sladoledarne ponujajo tudi posebne sladoledne torte (zanje se odlično izkažejo silikonski modeli za torte!).

***

Za svojo sladoledarno si izberite politiko porcij, ki bo najbolj odgovarjala vam in vašim gostom.

Poskrbite za razumljivo razločeno velikost porcij in normativa ne menjajte prepogostoo, da stranke ne bodo zmedene.

Poslušajte jih in poskušajte uskladiti njihopve želje s prodajno ponudbo in to bo zagotovo recept za dolgoročni uspeh.

Kaj če po koncu delovnega dne v sladoledni banjici ostane kaj ali pa zelo malo sladoleda?

Takšen sladoled poravnajte na en konec, ostanke iz sladoledne banjice pa obrišite s papirnito brisačko.

Sladoledno banjico shranite v zamrzovalni skrinji in ga naslednji dan spet dajte v sladoledno vitrino - sladoled se namreč ne "pokvari" čez noč.

Zmotno je misliti, da vse prodajalne sladoleda dan začnejo z vsemi popolnimi in na novo napolnjenimi sladolednimi banjicami.

Tudi če bodo stranke tu in tam videle skoraj prazno banjico (ki je morda ostala od prejšnjega dne) si bodo velikokrat mislile: "Oh, ta sladoled mora biti zelo okusen in popularen - skoraj je že zmanjkal!"

Kako pravilno shraniti sladoledno banjico za naslednji dan?

Po koncu delovnega dne je dobro, da sladoledne banjice shranite v zamrzovalniku.

Ker je topel zrak največji sovražnik sladoleda, saj ga stali, ponovno zamrzovanje pa povzroča izdelavo večjih in motečih vodnih kristalov, lahko sladolede oziroma sladoledne banjice tudi pokrijete.

Posebni pokrovi iz polikarbonata za pokrivanje sladolednih banjic

Posebni prozorni polikarbonatni pokrovi so lahko bombirani (izbočeni) ali pa ravni - na slednje lahko nalagate tudi druge sladoledne banjice med shranjevanjem v zamrzovalniku ali pokončni zamrzovalni skrinji.

S pokrovom domač sladoled brez težav zaščitite tudi pred prahom in drugimi nečistočami.

*** *** ***

Ne glede na to ali o prodaji sladoleda resno razmišljate ali le uživate v sladkem zamrznjenem desertu, je dobro, da ste o sladoledu seznjani.

Če bi se radi tudi vi naročili na naše mesečne novičke, ki jih pošiljamo 1-2x mesečno spodaj vpišite vaš elektronski naslov.

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.