Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

6 nasvetov za pripravo boljše kave na kavnem aparatu

Priprava kave na profesionalnem kavnem aparatu ni lahka. Morda kdaj pripravite odličen espresso, spet drugič pa se sprašujete kaj je šlo narobe, da se na površini ne naredi slavna kavna penica. Pripravili smo vam spisek 6 enostavnih trikov, kako boste lahko na preprost način vedno pripravili odlično kavo na vašem kavnem aparatu.

Zato si v roke vzemite skodelico kave in preberite spodnjih nekaj poglavij. Tudi če si po prebranem ne boste vsega zapomnili, boste pa vsaj eno stvar začeli upoštevati, lahko trdimo, da bo vsakavaša naslednja kava, veliko boljša.

1. Mletje kave

Če želite, da bo vaša kava v zrnju pustila odličen vtis, je najboljše, da jo zmeljete tik preden kuhate kavo. Namreč, če so kavna zrna cela imajo veliko manj površine, zato lažje ostatnejo dalj časa sveža. Kavo zmeljemo, zato da voda veliko lažje izvleče kavno aromo in olja iz zrn, vendar s trenutkom, ko je kava zmleta, začne v okolico že sproščati del svoje aromatike.

Pomislite na sadno solato - sveže sadje v skledi bo en teden dokaj dobro zdržalo pri sobni temperaturi na pultu. Ko pa je sadje narezano, boste lahko videli, kako svežina in hrustljavost koščkov sadja začneta iz minute v minuto manjšati svojo intenziteto. Ista stvar se dogaja s kavo!

Če trenutno kupujete mleto kavo, vam bo že nakup mlinčka za kavo že hitro izboljšal kakovost jutranje skodelice. 

2. Odmerjanje prave količine kave

Po mletju kave morate biti pozorni na pravi odmerek kave. Vaš odmerek se nanaša na količino kave, ki jo vnesete v sito na ročki svojega kavnega aparata, skozi katero bo voda nato stekla, da ustvari espresso. Ključ do konstantno odlične kave je - da uporabljate vedno enako količino kave - ta naj bi bila med 5 in 8g .

Če si lahko privoščite, da vsakič stehtate odmerek kave, si lahko omislite majhne, na desetinko grama natančne tehntice, sicer pa si lahko na mlinčku za kavo nastavite želeno gramaturo kave, ki želite, da gre v kavno sito.

 Vse, kar boste storili, da boste vednouporabili enako količino kave, bo pripomoglo k večji konsistenci ekstrakcije in posledično enaki kakovosti vsake skodelice kave.

3. Enakomerna razporeditev mlete kave po situ in nabijanje

Preden grupo oziroma kavno ročko pritrdimo na aparat za kavo in skuhamo espresso, moramo odmerek kave enakomerno razporediti, tako da bo voda čim bolj enakomerno tekla skozi njega. Najprej moramo kavo porazdeliti - kar v bistvu pomeni izravnati kavo v situ.

Nekateri kavni mlinčki že med posameznim mletjem enakomerno spustijo kavo na sredino sita. Ko se sito polni, se mleta kava počasi in samodejno "razprši" po celotnem situ. S preprostim dotikom oziroma stranskim nežnim udarcem po ročki, se mleta kava poravna po celotni površini.

Nazadnje, preden ročko nataknemo na kavni aparat, moramo mleto kavo še "nabiti" oziroma poteptati. Najpomembnejši vidik nabijanja je v tem, da lepo razporejeno mleto kavo enakomerno "stisnemo" - če to naredimo prenežno, bo voda med mletimi delci naredila kanal, posledično pa se bo izlužilo precej manj kavnih arom.

Če pa z nabijačem oziroma tamperjem ravno in enakomerno pritisnete po celotni površini mlete kave v situ, se bo med ekstrakcijo voda prebila čez in okrog vseh zmletih delcev, to pa bo za posledico imelo aromatičen in s penico bogat kavni espresso.

4. Kuhanje kave na kavnem aparatu (+fine nastavitve)

Naslednji korak pri izboljšanju vsake kavne skodelice je opazovanje kave med kuhanjem na kavnem aparatu in razumevanje, kako prilagoditi aparat za kavo, če ekstrakcija ne poteka po načrtih.

Ko pritisnete na gumb za pripravo kave in začnete z ekstrahiranjem, opazite, da traja približno 4-6 sekund, preden začnete espresso kapljati iz izlivov na ročki za kavo. To je samo zato, ker v tem času črpalka potiska vrelo vodo skozi suho ploščico nabite mlete kave. Ko je blazinica kave že mokra, skoznjo lažje prehaja več vode in opazili boste, da kava teče hitreje, ko ekstrakcija napreduje.

Naslednja stvar, na katero morate biti pozorni, je, da kava enakomerno odteka iz obeh izlivov - to velja za ročko za dve skodelici kave. Prav tako se mora ekstrakcija začeti v globoki, bogati rjavi barvi, ki se proti koncu iztekanja posvetli. 

Fine nastavitve kavnega aparata

Kot smernica bi si morali prizadevati, da v približno 26-32 sekundah za dve skodelici kave skuhate približno 40-50mL espressa. To količino lahko izmerite z vodo in jo natočite v skodelico za kavo, da dobite idejo, kako visoko pride v vaši kavni skodelice. Če vaš aparat za kavo to količino kave skuha v manj kot 26 sekundah, to pomeni, da boste verjetno iz kave izvlekli premalo arome in končali s "kislim" espressom. Če pa ekstrakcija teče počasi in traja več kot 32 sekund, da napolnite to količino, tvegate, da boste kavo preveč iztisnili, kar bi lahko povzročilo grenkobo. 

Uporabite lahko spodnji dve rešitvi:

  • Za prehitro ekstrakcijo prilagodite mletje na kavnem mlinčku na bolj FINO, da upočasnite ekstrakcijo.
  • Za prepočasno ekstrakcijo prilagodite mletje na kavnem mlinčku na bolj GROBO, da pohitrite ekstrakcijo.

5. Penjenje mleka s pomočjo parne ročke

Ko pridemo do segrevanja oziroma penjenja mleka s pomočjo parne ročke, vam bo spodnjih nekaj trikov pomagalo izboljšati okus in teksturo mleka.

Najprej poskrbite, da imate v uporabi vrč oziroma inoks posodo ustrezne velikosti. Če pripravljate samo eno majhno skodelico kave, bo približno 400ml posoda več kot dovolj. Če pripravljate več skodelic mleka naenkrat potrebujete večjo posodo.

Začnite z dobro ohlajenim, mrzlim, svežim mlekom. Poskusite odmeriti ravno toliko mleka, da bo zadostovalo za skodelico (-e) kave, ki jo (jih) boste skuhali, in poskusite biti pri tem čimbolj natančni. Na ta način lahko po končani pripravi načrtovanih skodelic kovinsko posodico popolnoma izpraznite in jo splaknete pod vodo, tako da ne vsebuje ostankov mleka, in začnete znova s svežo in čisto posodico, ko kuhate že naslednjo kavo.

Za gladko teksturo mleka oziroma svilnate pene sta potrebni dve stvari. Najprej morate v mleko dodati zrak. To naredite tako, da vrček z mlekom spustite tako, da bo konica s paro prišla na površino mleka in začela "brbotati" mleko. To se vedno naredi na začetku segrevanja mleka, ko je mleko še hladno. Postopoma dodajajte zrak, dokler ne dobite želene količine pene.

Medtem ko se to dogaja, morate poskrbeti, da se mleko v vrčku vrti v vrtincu. To boste najlažje dosegli tako, da bo konica pare rahlo poravnana v vrču za mleko in bo vrč nagnjen pod rahlim kotom, tako da para potiska mleko v bok vrča. Para bo tako potiskala mleko v krogu in kmalu bo celotna količina mleka krožila, se penila in segrevala.

Nazadnje, za najboljši okus mleka poskusite doseči temperaturo okoli 65°C. Pri tej temperaturi bo kava za večino gostov prijetno pitna, obdržala pa se bo tudi rahla sladkost mleka.

6. Čiščenje kavnega aparata

Zadnji in pogosto najbolj spregledan trik za izboljšanje okusa kave v lokalu (ali doma) je čistoča oziroma vzdrževanje čistoče vaše kavne opreme. Imate lahko okusna zrna, kavo popolnoma odmerite in stisnete, pripravite lahko čudovito, mehko in svilnato mleko - ampaj, če vaša oprema ni čista, lahko kavo pokvarite.

Od sita na kavni ročki, parne ročke do priklopa posamezne kavne grupe - vzdrževanje čiste opreme je temelj stalne, odlične kave! 

Priporočamo, da sito vsak dan po končanem delovniku odstranite iz ročke in dobro podrgnete in očistite morebitne "zažgane" sledi kave.

Če imate na kavnem aparatu iztok za vrelo vodo (čaj) s to vročo vodo v vrčku "namočite" parne ročke - tako jih boste očistili morebitnih ostankov strjene pene in mleka. Temu se lahko ognete z rednim brisanjem parne ročke po segrevanju mleka. Sliši se naporno, ampak ko se človek na to navadi, postane to del rutine priprave slastne kave!

Poleg tega igra veliko vlogo pri pripravi odlične kave tudi voda, ki vstopa v vaš kavni aparat. Filtrirana voda bo pomagala izboljšati okus vaše kave, toda voda, ki vstopa v kavni aparat je lahko zelo trda in vsebuje kalcijeve ali magnezijeve soli. Ko se v kotlu aparata za kavo segreje voda, se kalcij obori, kar povzroča vodni kamen. Če tega ne preverite, se bo vaša naprava počasi poslabšala, saj se bo kalcij zamašil v notranjosti kavnega aparata.

Redno preverjajte ali ima vaš mehčalec vode dovolj soli za profesionalni kavni stroj, če pa aprat uporabljate doma preverite ali uporabljate dober vodni filter.

 

Hvala, da ste si vzeli čas in prebrali naše nasvete za pripravo odlične kave. V primeru, da potrebujete še kakšen nasvet ali iščete novega dobavitelja za kavo, nam pišite na prodaja@makabo.si - z veseljem se bomo odzvali in vam pomagali!

 

1 - ZPS

 

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.