Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Stories By Lea - Lea Grom in njena sladka zgodba

Iz Vrhnike prihaja tokratna "kraljica" sladkega, Lea Grom.

Ne samo, da rada izdeluje sladkosti vseh vrst, še najraje naredi tiste za najpomembnejše noči zaljubljencev, slovi pa tudi po izčrpnih in koristnih slaščičarskih nasvetih.

Že nekaj let svoje znanje poučuje na delavnicah Akademije Jezeršek, vmes je izdala knjigo, pred kratkim pa je lansirala tudi svoje lastne tečaje za izdelave slaščic.

Moje ime je Matej, skupaj z gosti pa ustvarjam zanimivo vsebino za spletno stran Makaboshop.si. Z osebami, ki so vsakodnevno vpete v svet sladkosti poskušam razkriti preproste, a mnogokrat zakrite informacije, ki lahko tudi drugim pomagajo pri poslu!

Lea, hvala ker si se odzvala povabilu tako hitro, še posebej, ker imaš res natrpan urnik, sezona porok je praktično pred vrati!

Predlagam, da kar začneva.

Spadaš med butične slaščičarke. Povej našim bralcem, kako se ločiš od ostalih, večjih, klasičnih slaščičarn?

Kaj misliš da je tisto, kar dela tvoje izdelke posebne?

Moji izdelki so butični, personalizirani in unikatni. To pomeni, da je vsak izdelek drugačen, neponovljiv.

Vedno se potrudim, da na torto vključim zgodbo ljudi na način, da jo zanje pripoveduje torta.

Kot recimo lani, ko sem izdelovala poročno torto za par, ki je prihajal iz Slovenije oziroma Nizozemske. Skupaj smo njuno mednarodno zgodbo zapeljali tako, da smo na torto vključili mini slovenske potičke in sladke nizozemske vaflje. Tako je bila ta torta samo njuna.

Mmm, slastno! Zaupaj mi, kje si pridobila svoje znanje?

Ali si se že prej izobraževala na slaščičarskem področju ali gre pri vsem tem le za gradnjo in nadgradnjo hobija iz vsakodnevnega ustvarjanja slaščic?

Večino znanja sem pridobila sama, z učenjem doma.

Že od nekdaj sem rada pekla, po koncu študija pa sem se odločila svoj hobi spremeniti v posel.

Stories By Lea in njene poročne torte

Katere kanale prodaje imaš vzpostavljene?

Kdo je glavni - Facebook, Instagram...? Poleg tega je tu še lična spletna stran, s perfektno predstavitvijo. 

Največ povpraševanj prejmem prek Instagrama in spletne strani, sicer pa uporabljam tudi Facebook, TikTok, YouTube in Pinterest.

Ali vse postoriš sama - torej "one man band"?

Res je, zaenkrat vse počnem sama.

Ob fotografiranju svojih tort in sladic v resnici zelo uživam, lepe fotografije pa mi predstavljajo lepo »nagrado« za ves trud, ki ga vložim v posamezen izdelek.

Pred kratkim je odprla vrata tvoja nova slaščičarska akademija, za kar ti seveda čestitam!

Te ni strah, ko svoje znanje tako "razdajaš"? Kako si prišla na idejo in kako zahteven je bil ta korak? 

Razdajanja svojega znanja se nisem nikoli bala. Sama sem takšne informacije na začetku svoje karierne poti zelo pogrešala in vem, da ljudem manjkajo.

Zato sem se že od prvega dneva odločila, da nekoč izdam knjigo receptov Moderne torte in sladice (to sem uspela lani, v 2021), v kateri delim svoje recepte, ideje, nasvete in znanje.

Imela pa sem tudi željo, da vzpostavim še spletni kanal z različnimi spletnimi tečaji, ki so dostopni vsem, ki želijo svoje znanje poglobiti ali pa enostavno uživajo ob peki doma in so željni spoznavati nove stvari.

Poleg tega verjamem tudi, da kdor izhaja iz sebe iz svoje kreativnosti, ta je našel sebe, njegovo delo pa je neponovljivo.

Stories by lea in njena filozofija ustvarjanja tort

Ali prodajaš posamezne izdelke (npr. samo torte), ali tudi pakete izdelkov (komplet, v katerem so skupaj s torto še kakšne lučke, mini kornetki, makroni).

Opiši prosim, kako bi npr. izgledala tvoja ponudba za npr. poroko s 100 svati - kaj lahko pričakujemo - torto, sladki kotiček, lučke ...

Za poroko se s pari vedno najprej pogovorimo o poročni torti.

Izberemo velikost, število nadstropij, vrsto cvetja, barve in druge okrasne elemente (npr. jedilno zlato, čokoladni driping, jedilna čipka, wafer papir).

Nato pa sledi še sladki kotiček. Po mojih izkušnjah so na porokah absolutni hit mini kornetki.

Ti so gostom tako všeč, da jih je lani na eni poroki zmanjkalo še preden je nevesta uspela priti do sladke mize.

Poleg kornetkov bi vključila še mini krofke, sendvič piškotke, cupcakese in cookie popse.

Stories By Lea in njeni mini kornetki

Kaj pripravljaš za prihodnost?

Brez dvoma sodiš v vrh uspešnih slaščičark v Sloveniji, izdala si svojo knjigo, zdaj akademija… Se obeta morda kakšna druga prodajna lokacija, širitev prostorov, morda nova knjiga?

Plani za prihodnost so vedno veliki.

Trenutno sem v iskanju okrepitev in širjenja ekipe, saj bomo od 18.3.2022 naprej tako kot lani partner Odprte kuhne, sladice pa bodo na voljo za sladkanje vsak petek v Ljubljani.

Občasno pa bomo gostovali tudi v drugih krajih (Vipava, Slovenj Gradec, Ptuj, Novo mesto...), tako da vabljeni na obisk!

Asociacije?

Ena beseda, nanjo odgovoriš čimbolj hitro.

Stories By Lea Asociacije

Imaš veliko povpraševanj po "posebnih" tortah, npr. brez glutena ali pa brez laktoze?

Opiši nam prosim, kako zagotoviš, da ne pride do kontaminacije in kolikšen je odstotek takšnih (posebnih) naročil. Ali trend narašča?

Trend zagotovo narašča, sploh med porokami (lani je bilo takšnih porok recimo 15-20%).

V tednu, ko je na vrsti takšno naročilo, drugih, klasičnih ne sprejemam.

Želim namreč zagotoviti čimboljše pogoje za torte, ki so izdelane iz sestavin, ki ne vsebujejo alergenov.

Za konec pa nam zaupaj še kje dobivaš ideje za tvoje sladke umetnine?

So to tuji influencerji ali gre za trenutke navdiha, dokler ne najdeš tiste prave, perfektne kombinacije?

Predvsem izhajam iz sebe in navdiha ne iščem zunaj sebe.

Kadar uspem poslušati sebe, takrat nastanejo najlepši izdelki. 

Poročna torta s cvetjem, kot jo izdela Lea Grom iz Stories By Lea

*** *** *** 

Super, hvala Lea, ker si si vzela čas in približala tvojo dejavnost novim slaščičarjem, ki se sprašujejo če je slaščičarstvo res zanje.

In hvala za takšne podrobne informacije, ki jih res ne najdeš kjerkoli!

Spodaj dodajam še nekaj kontaktnih podatkov, da te bodo lažje našli in kontaktirali!

Seveda tudi tebi želim vse dobro in čimbolj mirno roko pri obmazovanju tort, krašenju krofkov in oblivanju kornetkov.

Ne dvomim v to, da bo povpraševanje po tvojih slaščicah tudi letos enormno!

Dodajam pa še povezavo do tvoje najnovejše knjige: Moderne torte in sladice 2!

 

LEA GROM, STORIES BY LEA

Spletna stran: https://www.storiesbylea.com/

Facebook: @StoriesByLea

Instagram: @stories_by_lea

TikTok: @storiesbylea

Prejšnji intervju: Jan Birsa, Mihjwc Naslednji intervju: Nasja Starman, Heaven Gelato

 

Če želiš odlične novičke iz sveta slaščičarstva, sladoledarstva in gostinstva prejemati v svoj e-poštni nabiralnik, nam spodaj zaupaj tvoj elektronski naslov!

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.