Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 70 €

Kakšne so največje prednosti sladoledne paste?

Kaj pravzaprav so sladoledne paste?

Sladoledne paste so predpripravljeni izdelki s tekočo ali poltekočo konsistenco.

Običajno so shranjene v vedrih, iz katerih jih lahko enostavno vmešamo v osnovno zmes za izdelavo obrtniškega sladoleda ali pa v slaščičarsko kremo. 

Njihova uporaba je v slaščičarstvu na splošno izjemno priljubljena, saj prinaša številne prednosti in zagotavlja visoko kakovost končnega izdelka. 

V nadaljevanju vam predstavljamo glavne značilnosti in koristi, ki jih lahko imate od uporabe sladolednih past.

Kazalo vsebine

1. Kakovostne surovine, natančna obdelava in popolna aroma

2. Široka uporabnost v slaščičarstvu

3. Možnost uporabe svežih surovin skozi celo leto

4. Pospešitev proizvodnega procesa in varnost hrane

5. Vrste obrtniških sladolednih past

5.1. Pesti iz oreškov

5.2. Maščobne paste iz oreščkov

5.3. Sadne sladoledne paste

5.4. Sladoledne paste za izdelavo ene banjice sladoleda

6. Kdaj se sladoledne paste uporabljajo v procesu izdelave sladoleda?

7. Zaključek

 

1. Kakovostne surovine, natančna obdelava in popolna aroma

Sladoledne paste so izdelane iz visokokakovostnih, svežih in gensko nespremenjenih (GMO-free) surovin. 

To pomeni, da zagotavljajo intenziven in naraven okus, ki izboljša celotno organoleptično izkušnjo sladoleda ali kreme, ki smo jo aromatizirali s to pasto.

Paste so zelo gladke in svilnate, saj so osnovne sestavine zmlete res zelo na drobno.

Nekatere paste (ter tudi pesti; pri čemer delci teh niso zdrobljeni čisto do finega!) so izdelane iz surovin z zaščitenim geografskim poreklom (zaščitena geografska označba ali ZGO v Sloveniji oziroma IGP (Indicazione Geografica Protetta) v Italiji) ali zaščiteno označbo porekla (zaščitena označba porekla ali ZOP v Sloveniji oziroma DOP (Denominazione d'Origine Protetta) v Italiji). 

To omogoča popolno sledljivost in dodatno vrednost končnemu izdelku. 

Primer takšnih past so tiste, ki vsebujejo pistacije iz Bronteja (DOP) ali lešnike iz Piemonta (IGP), znane po svoji vrhunski kakovosti in bogatem okusu.

Ste torej še vedno prepričani, da so paste v sladoledih umetni bavbav?

Predlagamo vam, da berete naprej!

2. Široka uporabnost v slaščičarstvu

Sladoledne paste niso uporabne le pri izdelavi sladoleda, temveč tudi v številnih drugih slaščičarskih izdelkih, kot so:

  • moussi ali pene – dodatek paste zagotavlja bogato aromo in gladko teksturo, dozirate jo po lastnem okusu,

  • zmrzline ali bavarska krema – izboljšajo stabilnost in dodajo želen okus,

  • pecivo in piškoti – obogatijo okus testa ali polnila in zagotavljajo homogeno strukturo,

  • kreme in ganachi – omogočajo enostavno mešanje in stabilno konsistenco, doziranje je enostavno.

Njihova tekstura je izjemno prilagodljiva, saj omogoča enostavno mešanje s katero koli drugo zmesjo, vključno s stepenimi smetanami, ne da bi pri tem ogrozili konsistenco in zračnost končnega izdelka

Mogoče je tu potrebno le dodati, da vseh past ne moremo uporabljati s stepeno smetano - npr. sadnih past - saj bi le-te s svojo kislino smetano sesirile.

Sadne paste običajno vmešamo v slaščičarsko kremo, katere kislina ne bo sesirila.

3. Možnost uporabe svežih surovin skozi celo leto

Ena največjih prednosti sladolednih past je ta, da jih je mogoče uporabljati skozi celotno leto.

Torej, ponujajo vam dostop do svežega sadja in oreščkov in to ne glede na sezonsko dostopnost. 

To pomeni, da lahko slaščičarji svojim strankam ponudijo vrhunske okuse, pri čemer ni potrebe po zamrznjenih izdelkih, kar pripomore k stroškovni učinkovitosti, boljši kakovosti in naravni svežini sladoleda.

4. Pospešitev proizvodnega procesa in varnost hrane

Uporaba sladolednih past med drugim tudi bistveno pospeši proces izdelave sladoleda.

Zmanjša se namreč potreba po iskanju, obdelavi in pripravi svežih sestavin. 

Prav tako zmanjšuje tveganje za kontaminacijo hrane, saj so paste pripravljene v nadzorovanih okoljih v skladu z najstrožjimi standardi HACCP. 

Slednje je še posebej pomembno za oreščke, ki se v procesu priprave olupijo, očistijo nečistoč in morebitnih glivičnih okužb, nato pa pražijo in postopoma zmeljejo ter rafinirajo v gladko in fino pasto.

V domači sladoledarni bi bil postopek iskanja, predelave, čiščenja, mletja neprimerno daljši - vprašljiva pa bi bila tudi sama obstojnost takšne paste.

5. Vrste obrtniških sladolednih past

V tem poglavju si bomo na hitro pogledali katere sladoledne paste se običajno uporabljajo v slaščičarstvu.

5.1. Pesti iz oreškov

Pesto za pripravo sladoleda

Pesti iz oreškov si tukaj vsekakor zaslužijo omembo.

Čeravno bomo o okusih past napisali več v naslednjem podpoglavju, pesti veljajo za večuporabne paste.

Namreč, zaradi dejstva, da oreški v pestih niso zmleti do popolnoma fine mase, ohranjajo teksturo in oreškastost, ki je zanimiva tudi izven slaščičarstva.

Peste lahko npr. uporabite tudi za kreiranje omak za predjedi ali kot komponento pri izdelavi prilog za glavne jedi.

Uporabnost pestov se kaže torej predvsem v tem, da se jih lahko uporablja tako za slane kot tudi za sladke jedi.

5.2. Maščobne paste iz oreščkov

Če je torej sladoledna pasta iz oreščkov zmleta do finega, običajno govorimo o oreškastih pastah.

Te lahko vsebujejo samo eno vrsto oreška ali pa več vrst oreška ter maščobe. 

Lešnikova in pistacijeva pasta sta v slaščičarstvu nepogrešljivi

Najpriljubljenejše paste iz oreškov so:

Te paste so izjemno bogate z okusom in kremaste, zaradi česar so idealne za pripravo gladkih in aromatičnih sladoledov. 

Vendar pa so oreščki tudi pogosti alergeni, zato je ključnega pomena, da slaščičarji jasno označijo vsebnost alergenov v svojih izdelkih in upoštevajo stroge higienske standarde HACCP, da preprečijo navzkrižno kontaminacijo med samim proizvodnim in prodajnim procesom.

Nekatere paste vsebujejo naravne emulgatorje, kot je SOJIN lecitin, ki je prav tako alergen. 

Ta snov, ki je sestavljena iz maščobnih kislin in fosforja, je ena najstarejših emulgatorjev v slaščičarstvu in pripomore k boljši strukturi ter daljši obstojnosti sladoleda.

Običajno se ga uporablja zaradi nižje cene, v zadnjih letih prihaja tudi (nealergijski) sončnični lecitin v ospredje.

Pri teh pastah bodite pozorni tudi na vsebnost oziroma procent (%) oreška. 

Npr. pistacijevi izdelki iz naše ponudbe, tudi paste, imajo lahko namreč zelo različne vsebnosti pistacij.

In od tega je seveda odvisen tudi končni okus sladoleda.

5.3. Sadne sladoledne paste

Sadne sladoledne paste so narejene iz svežega sadja, ki je razkoščičeno, sesekljano ali pretlačeno ali iztisnjeno v sok, nato pa toplotno obdelano. 

Da proizvajalec ohrani idealno konsistenco, pastam dodajajo različne sladkorje, sredstva za zgoščevanje in citronsko kislino, s katero uravnavajo končno kislost.

Končni izdelek se pasterizira, kar omogoča dolgotrajno uporabo in varnost.

Naravne barve in arome sadja v teh pastah odpravljajo potrebo po umetnih barvilih in ojačevalcih okusa. 

Med najbolj priljubljene sadne paste sodijo naslednje paste:

  • rdeče sadje (jagode, maline, granatno jabolko),

  • eksotično sadje (ananas, mango, banana),

  • klasično sadje (borovnica, melona).

Zahvaljujoč nadzorovani dobavni verigi so ti izdelki vrhunske kakovosti in ponujajo bogat spekter naravnih okusov.

5.4. Sladoledne paste za izdelavo ene banjice sladoleda

V zadnjem času so zelo popularne tudi paste za takojšnjo uporabo.

Od klasičnih past se razlikujejo po tem, da so izdelane z mislijo na uporabnika.

Pri njih namreč ni potrebno odmerjanje pravilne količine - za eno sladoledno banjico je dovolj, da v posodi zmešate vsebino enega vedrca z npr. 1l mleka ali pa 2l vode; torej skladno z recepturo.

Na ta način je postopek priprave sladoleda veliko hitrejši kot običajno, saj se izognete tehtanju surovin.

Nekatere takšne paste so namenjene izdelavi sorbetov (npr. liniji FRUTTEA ali FRUIT CUB3), spet druge pa so namenjene izdelavi veganskega sladoleda (npr. EASY KOKOSOVO MLEKO); ob predpostavki seveda, da se pasto zmeša z rastlinskim mlekom (npr. kokosovim, riževim ali mandljevim).
---

6. Kdaj se sladoledne paste uporabljajo v procesu izdelave sladoleda?

Sladoledne paste se dodajajo osnovni sladoledni mešanici v fazi mešanja oziroma aromatiziranja.

To je ena zadnjih faz pri izdelavi obrtniškega sladoleda., ki poteka tik preden se mešanica vlije v stroj za obrtniški sladoled.

V tem procesu se v sladoledno bazo s pomočjo mikserja ali pa metlice vmeša zadostno količino sladoledne paste.

Ključni cilj pri tej fazi je doseči enakomerno zmešano maso, ki pa je hkrati tudi že uravnotežena.

Pravilno uravnotežene mešanice namreč omogočajo, da sladoled po koncu zamrzovanja postane mehak, je kremozen in enostavno zajemljiv ter je polnega okusa.

Ravno s tem se izboljša celotna izkušnja uživanja sladoleda.

---

7. Zaključek

Sladoledne paste predstavljajo nepogrešljivo polsurovino v sodobni slaščičarski industriji.

Omogočajo enostavno izboljšanje okusa, so pripravljene v nadzorovanem okolju in garantirajo prehransko varnost sladoleda ali drugih slaščičarskih izdelkov. 

Njihova široka uporaba, enostavna prilagodljivost in visoka kakovost zagotavljajo, da lahko popolnoma vsak slaščičar ustvari edinstvene in nepozabne okuse, in to ne glede na sezono. 

Če želite pospešiti proizvodnjo vaših izdelkov in ponuditi na trgu visokokakovostne končne izdelke, so sladoledne paste iz naše ponudbe odlična izbira za vas.

*** *** ***

Za prijavo na naša obvestila spodaj vpišite vaš elektronski naslov.

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.