Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Sladila - nadomestek sladkorja, naravna sladila, umetni sladkalci .... Poznate vse o njih?

Če živite s sladkorno boleznijo ali pa poznate koga, ki jo ima, se vam gotovo zdi, da je sladka hrana pravzaprav neke vrste ovira za vašo zdravo in uravnoteženo prehrano. Na splošno bi morali vsi jesti manj sladkorja - seveda pa se včasih lahko pregrešite in si privoščite sladico ali dve. Včasih nam pač "zmanjka cukra!" Vendar lahko sladkor v določeni meri nadomestijo tudi preostala sladila - ampak katera so prava?

Navadno se ljudje obrnejo k računalniku in začnejo "guglati" sladila v primeru ko želijo shujšati oziroma poskušajo ohraniti stabilno raven glukoze v krvi. Takrat se želijo o tej tematiki dodobra informirati.

Če brskate po svojem lokalnem supermarketu, in ste pozorni na posamezne etikete izdelkov, boste videli, da so sladila povsod okoli nas - v žvečilnih gumijih, pijačah, pa tudi v diabetični hrani!

Seveda se lahko določena sladila, ki nadomestijo sladkor uporabljajo tudi v manjših pekarnah, sladoledarnah in ne samo v velikih tovarnah. Prav zato so sladila prisotna tudi v naši ponudbi spletne trgovine Makaboshop.si. Res pa je, da zapolnjujemo nišo med velikimi 100kg pakiranji in nekaj gramskimi škatlicami posameznih sladil.

Vseeno pa smo tale članek napisali z mislijo na to, da vas bo lažje informiral o tem, katera sladila so naravna in katera umetna.

Kaj so sladila?

Sladila so sestavine, ki jih živilom dodajamo za povečanje sladkosti. Lahko jih razvrstimo na različne načine. Npr. sladila bi lahko razporedili po barvi (navaden, kristalni sladkor, rjav sladkor ipd.).

Eden od načinov je tudi ta, da sladila razvrstimo na pravi sladkor ali pa nadomestke sladkorja.

Nato lahko razdelimo sladkorje oziroma sladila na "hranilne" različice in na tiste, ki svoje energijske vrednosti pravzaprav nimajo - dasiravno so to neke vrste alkoholi, se jih bomo v tem članku vseeno dotaknili!

Obstaja pa še en način, kako lahko sladila "posortiramo". Ta bi bil takšen, da si ogledamo njihov izvor. Ali so torej sladila naravna ali umetna?

Na kratko bomo torej opisali in (upajmo) združili vse bistvene informacije na en kup.

Eden najbolj uporabnih načinov "parčkanja" sladil je, da damo skupaj vsa tista, ki imajo neko hranilno vrednost - torej na hranilna in nehranilna oziroma "nizkokalorična" sladila! Hkrati bodo "ven padla" tudi razvrstitev glede na morebitno naravno ali umetno tvorjeno sladilo.

Sladila glede na njihovo hranilno vrednost

Sladkorji

Obstajajo različne vrste hranilnih sladil, vendar je za popolnoma vsa značilno, da vsebujejo ogljikove hidrate in z njimi telesu, ki ga zaužije, zagotavljajo kalorije. Običajno jih imenujemo „sladkorji“ . Največkrat te vrste sladkorja zasledimo na etiketah pod naslednjimi imeni:

Med - naravno sladilo

  • glukoza,
  • fruktoza,
  • saharoza,
  • maltoza,
  • med, sirup ipd.

Naravni sladkorji so tisti, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi ipd. V trenutku, ko npr. pri sladkorju poteče rafinacija (očiščenje) se takšen sladkor smatra za očiščen in takorekoč industrijsko proizveden. Takšen se nato uporablja v industriji proizvodnje hrane in pijač kot sladilo, pa tudi kot nosilec arom in okusov!

Polioli

Druga skupina hranilnih sladil so polioli, ki so sladkorni alkoholi. Mednje sodijo:

  • eritritol (E968),
  • izomalt (E953),
  • maltitol (E965),
  • manitol (E421),
  • sorbitol (E420),
  • ksilitol (E967).

Polioli - alkoholni sladkorji

Ker gre za aditive oziroma dodatke v živilih, vsebujejo tudi E oznako. Zgornji polioli so lahko naravni, lahko pa tudi umetno proizvedeni. Polioli sicer vsebujejo ogljikove hidrate (in kalorije!), vendar imajo manj kalorij ter manj vplivajo na raven (povišanje) glukoze v krvi kot pa npr. saharoza (kristalni sladkor).

Polioli se običajno uporabljajo v izdelkih, ki so na trgu znani kot „diabetični“ ali „primerni za diabetike“. Vseeno pa vsebnost samih poliolov ne zagotavlja, da je izdelek primeren za diabetike. Podrobno je treba namreč preučiti etiketo, saj lahko poleg nehranilnih sladkorjev vsebuje tudi ostale, kar ima lahko negativen učinek!

Ne glede na to, s kakšnim namenom uživate poliole (npr. zaradi diabetesa ali pa da bi v dieti nadomestili navaden sladkor), vam priporočamo, da s količino ne pretiravate. Doletijo vas lahko stranski učinki, npr. napenjanje ipd.

Sladila brez hranilne vrednosti (nehranilna sladila) in/ali umetna sladila

Nehranilna sladila so lahko eden od načinov za zmanjšanje celotnega vnosa ogljikovih hidratov in kalorij. Seveda je potrebno pri tem paziti na razmerje - le s pravim razmerjem lahko dosežemo popolnoma enako sladkost, če uporabljamo nadomestek sladkorja.

Največkrat se umetna sladila uporabljajo pri:

  • hrana in pijača brez sladkorja (stroga dieta, dieta za hujšanje),
  • gazirane pijače,
  • sadni sokovi,
  • jogurti, skutke,
  • žvečilni gumi itd.

Med nehranilna sladila spadajo tiste spojine ki so (navadno) umetno izdelana. V Sloveniji se rado uporablja tudi izraz "intenzivna" sladila. To pa zato, ker so tolikokrat močnejša od navadnega kristalnega sladkorja (tudi oni so označeni z Eji). Da torej dosežemo enako sladkost potrebujemo zeeeeeeelo malo intenzivnega sladila.

Sladila v žvečilkah

Pa poglejmo katera bi to bila:

  • Aspartam (E951),
  • Acesulfam K (E950),
  • Advantam (E969),
  • Ciklamati (E952),
  • Neotam (E961),
  • Steviol glikozidi (E960),
  • Sukraloza (E955),
  • Taumatin (E957).

Seveda pa obstajajo tudi kombinacije dveh umetnih sladil (npr. mešanice aspartama in acesulfama-K).

Moderna, tradicionalna in vsakdanja sladila - katere vrste sladkorja je varno uporabljati?

V zadnjem času se velikokrat govori o sladkanju s stevio, čeravno je bila njena uporaba odobrena nekaj let nazaj. Pravzaprav rastlina in njeni (zdravilni ali ne) učinki niso še popolnoma raziskani, je pa zanimivo, da je po svojih lastnostih veliko bolj podobna umetnim sladilom, kot pa naravnim.

Ne smemo pa pozabiti še na ostala "tradicionalna" sladila, ki se jih v profesionalni ali domači kuhinji velikokrat uporablja. Ne smemo pozabiti npr. na rjavi ali invertni sladkor. Tu sta še dekstroza in npr. glukozni sirup, ki jo naši kupci večinoma uporabljajo pri izdelavi sladoleda. V kuhinji se tako zaradi okusa, kot tudi zaradi lažje dobavljivosti in nižje cene velikokrat uporabljajo kristalni sladkor, med in različni sirupi.

Vse to so enostavni sladkorji zato vam tudi pri njih svetujemo zmerno uporabo.

Sklepna misel

Ne glede na to, ali boste uporabljali sladila ali sladkorje - uporabljajte jih zmerno. Pred nakupom določenega živila ali pripravo jedi po določenem receptu se informirajte o njenih sestavinah in razmerju ali količini sladkorja in sladil v njih.

Sladkor je dandanes, ko je problem z debelostjo že res zelo razširjen, treba uživati odgovorno. Ravno zato smo se tudi odločili za ta članek in vam načeloma predstavili "vse" vrste sladkorja. Zdaj ko jih poznate, se boste morda lažje odločili in morebiti zmanjšali umetna sladila in si raje izbrali naravna, morda pa boste od (pre)velike količine umetnih sladil končno začutili potrebo po uživanju naravne, z naravnim sladkorjem bogate hrane.

Vsekakor lahko različna sladila, ki so vam na voljo v spletni trgovini Makaboshop.si, naročite kar preko spleta. Tako jih boste hitro in enostavno prejeli na vaš želeni naslov.

V primeru, da bi radi še več izvedeli o določenih sladilih, nam lahko pišete na shop@makabo.si. Z veseljem vam bomo pomagali.

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.