Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Proizvodnja sladoleda - Ali imate vse za začetek?

Če ste tudi vi ljubitelj te sladke, zamrznjene slaščice, in, tako kot mi, sanjate o njeni proizvodnji, potem ste na pravem mestu.

Proizvodnja sladoleda je lahko odlična odskočna deska za vse, ki želijo podjetništvo zajeti s polno žlico - sladoleda! Proizvodnja sladoleda ni preprosta, ni enostavna in ni za vsakogar. Če pa ste pripravljeni na trdo delo, ki lahko prinese odlične rezultate, dovolite, da vam predstavimo naš pogled na dejavnost, v kateri delujemo že več kot 20 let! Z našimi izkušnjami in vašo predanostjo lahko zagotovo trdimo, da bo proizvodnja sladoleda uspešna in profitabilna!

Naj dodamo tudi to, da je proizvodnja sladoleda smiselna tudi v primeru, da želite svojo obstoječo gostinsko dejavnost razširiti.

Rast prodaje sladoleda namreč iz leta v leto raste in prav je, da imate tudi vi nekaj od tega! Kaj torej potrebujete za proizvodnjo sladoleda?

PROSTOR ZA PROIZVODNJO IN PRODAJO SLADOLEDA

Prostor za proizvodnjo in prodajo sladoleda sta navadno zelo povezana, vendar nista enaka. Da bi bila proizvodnja sladoleda čimbolj zaščitena, tako da bi v njem izdelovali živilo, ki bi bilo varno za uživanje, mora zadostovati HACCP standardom in ni tako na očeh kot prodajni prostor.

V prostoru za proizvodnjo sladoleda je navadno nameščen pasterizator s katerim pripravljate sladoledno osnovo, stroj za izdelavo sladoleda, šok komora, zamrzovalna omara. Navadno je opremljen tudi s hladilnikom, kjer hranite sadne pireje, odprte paste ipd.

Proizvodnja sladoleda s strojem za sladoled

Prostor ima tudi številne police in male nadpultne aparate, kot sta npr. palični mikser, mikrovalovka ipd. Prostor za prodajo sladoleda pa je navadno opremljen s sladoledno vitrino, stojalom za kornete, blagajno. Tudi ta prostor mora biti lično urejen in čist, saj je to praktično prva stvar, s katerim lahko očarate ali odbijete gosta. Tukaj ni prostora za neočiščena stekla, ostanke embalaže ipd.

V sladoledni delavnici tako lahko poteka proizvodnja sladoleda nemoteno od prodajnega procesa. Ko vam npr. v prodaji zmanjka banjica določenega okusa sladoleda, si jo lahko v proizvodnem prostoru dokaj hitro pripravite - ali pa vas v zamrzovalniku čaka že zamenjava.

Navadno izdelava sladoleda poteka zjutraj, medtem ko se s prodajo sladoleda začne zgodaj dopoldne in konča zvečer. Na ta način se zvečer že vidi, kakšne sladoledne okuse bo potrebno naslednji dan izdelati, da bo vitrina spet polna za nove obiskovalce.

SLADOLEDARSKA OPREMA

Da bo proizvodnja sladoleda potekala nemoteno potrebujete sladoledarsko opremo, ki zajema številne različne pripomočke. Spodnji spisek vam bo v odlično pomoč:

  • za prenašanje in lažje aromatiziranje sladoledne baze pred vlitjem v sladoledni stroj je odlična posoda za mleko 10l,
  • metlice za stepanje in špatule za mešanje in/ali izmet sladoleda ter urejanje končnega izgleda sladoleda,
  • sladoledne banjice za shranjevanje sladoleda (te naj bodo kompatibilne z vašo sladoledno vitrino!); zelo so jim podobne GN posode,
  • silikonski modelčki za sladoled ali sladoledne lučke (za dopolnitev prodajnega asortimana),

Poleg opreme za izdelavo sladoleda pa boste potrebovali tudi pripomočke za prodajo sladoleda, kot npr.:

  • sladoledne klešče ali žlice oziroma zajemalke za sladoled,
  • posodo za pranje sladolednih klešč,
  • stojalo za kornete in nosač kornetov pri obračunu storitve,
  • stojalo za lončke in stojalo za žličke,
  • držalo za servete (to lahko izpustite, če se opremite s tulci za kornete),
  • morebitne dodatne posode za posipe in dekoracije.

Več o tem smo napisali v prispevku "Pripomočki za lažjo prodajo sladoleda!"

Pri prodaji sladoleda so ključni dobri pripomočki

Določeno sladoledarsko opremo vam lahko ponudi vsaka dobra slaščičarska trgovina. Pri nakupu večje količine surovin za sladoled pa lahko povprašate za kakšne reklamne pripomočke. Večji dobavitelji surovin (npr. Giuso, Leagel) tudi nas pred sezono založijo z reklamnimi materiali, kot so špatule, predpasniki, vedra ipd. in z veseljem jih predamo najzvestejšim kupcem!

Seveda pa se lahko profesionalna sladoledarska oprema tudi dokupi. Najdete jo lahko tudi v lokalnih specializiranih trgovinah za gostinstvo ali slaščičarstvo. Seveda se lahko pred nakupom nove informirate tudi na spletnih portalih rabljene opreme, kjer boste dobili občutek za ceno. Lahko pa seveda dobite tudi nova poznanstva za izmenjavo prepotrebnih izkušen v sladoledni branži!

SUROVINE ZA SLADOLED

Da bo proizvodnja sladoleda potekala nemoteno, potrebujete odličnega dobavitelja za surovine, ki jih boste potrebovali za izdelavo in prodajo sladoleda. Kot rečeno, v poslu smo že veliko časa in dobavljamo preverjene in kvalitetne surovine, ki so primerne tako za majhno oziroma butično izdelavo sladoleda kot proizvodnjo sladoleda v velikih količinah.

Surovine za izdelavo sladoleda navadno vključujejo:

  • sladkorje ali sladila (kristalni sladkor, glukozni sirup v prahu, dekstroza, maltitol, ipd),
  • mlečne izdelke ali nadomestke (polnomastno mleko, mleko v prahu, rastlinska smetana ipd.),
  • posebne izdelke za hitrejšo izdelavo sladoleda (baze, paste, sadne pireje, peste, prelive in topinge).

Navadno se tisti, ki svoj sladoled proizvajajo, ukvarjajo tudi z prodajo sladoleda. Tudi za to boste potrebovali surovine, kot so:

  • korneti za sladoled (navadni, obliti s čokolado in dekorirani, sladki korneti),
  • sladoledna dekoracija iz testa (holipi, okrogli vaflji),
  • različna sladka dekoracija (oreški, mrvice ipd.).

Izdelava sladoleda lahko poteka z originalnimi surovinami ali koncentriranimi pastami. Da ne bo pomote, sladoledne paste, ki jih nekateri jemljejo kot "bližnjico" pri izdelavi sladoleda so razvili - sladoledarji. Koncentrirane sladoledne paste olajšajo aromatiziranje sladoleda, skrajšajo proizvodnjo in optimizirajo stroške. Proizvodnja sladoleda pa lahko poteka tudi "peš", vendar boste morali veliko časa nameniti dobavi sadja ali pa npr. drugih izdelkov, kot je npr. vanilijev strok za vanilijev sladoled.

SLADOLEDARSKI "KNOW HOW"

Sladoledarski posel ni tako enostaven kot se zdi - in tudi pri njem igrajo pomembno vlogo prave odločitve. Da pa boste znali prave odločitve pretopiti v dobiček morate dobro poznati sladoledarsko panogo. Za začetek si lahko preberete članek o tem, katere vrste sladoleda poznamo!

Znanje lahko pridobivate na veliko načinov. Številna podjetja ponujajo tečaje izdelave sladoleda pri svojih glavnih dobaviteljih. Pri nas lahko naročite slaščičarja, ki vam, po predhodnem dogovoru, pripravi sladoledno vitrino z našimi surovinami v skladu z vašimi željami!

Prikaz postopkov pa je nekaj, kar je nenadomestljivo. Bistvene izkušnje boste namreč pridobili le s prakso in ko vam bo ta postala rutina, se ne smete ustaviti. Ko boste naenkrat osvojili izdelavo sladoleda, bo ta postala enostavna. Z določenim časom boste lahko še bolje optimizirali procese, stroje v sladoledni delavnici premaknili v boljši položaj in z vsakim sladoledom boste postajali boljši sladoledar.

Po proizvodnji sladoleda pride na vrsto prodaja. Z vsako kepico pa ste boljši sladoledar!

Poleg tega pa se bodo z izkušnjami in prepoznavanjem kombinacij okusov rojevali vedno novi sladoledni okusi in okrasitve sladoleda. Proizvodnja sladoleda začne stagnirati takrat, ko sladoledar misli, da ne more ustvariti ničesar več. Ampak pravi izdelovalec sladoleda je željan znanja in vedno išče nove ideje. Tukaj so našteti sladoled recepti izdelani z našimi surovinami.

ŠIRJENJE POSLOVANJA

Morda vam bo na vaši sladki poti šlo tako dobro, da bi si zaželeli širitve. Če imate prostor za izdelavo sladoleda že vzpostavljen, vaša naslednja postaja ni nov prostor z novimi, dodatnimi stroji za izdelavo sladoleda, ampak majhen prostor, primeren samo za prodajo sladoleda.

Na takšen način bo vaša proizvodnja sladoleda optimalna. Stroj za sladoled bo lahko na dan izdeloval sladoled ne samo za enega ampak za dva ali tri prodajna mesta. Za varno prenašanje sladoleda med temi enotami pa lahko uporabite naš termobox za transport hrane.

Če pa boste imeli zares dober sladoled, se bodo kupci sami pojavili. Veliko naših strank namreč izdeluje sladoled tudi za druge prodajalce. Bodisi ti, sekundarni kupci, nimajo dovolj sredstev ali prostora za lastno proizvodnjo sladoleda, bodisi pa ste jih prepričali z zares dobrim sladoledom, ki ga lahko prodajajo naprej.

Proizvodnja sladoleda lahko poteka za več prodajnih enot hkrati!

Proizvodnja sladoleda se praktično nikoli ne konča, omogoča pa prehod v nove, do sedaj še neslutene poslovne priložnosti.

PROIZVODNJA SLADOLEDA IZVEN SEZONE

Pomislek, ki ga imajo vsi proizvajalci sladoleda je - kaj pa ko se sezona konča? Mnogi sladoledarji poskusijo sezono potegniti kolikot gre v september, morda tudi v oktober, nato pa se proizvodnja sladoleda "zapre", ker kupcev ni več toliko.

Zakaj pa ne bi vaša sladoledarna ponujala pozimi novega tipa sladoleda? Kaj pravite na predpakiran sladoled? Lična pakiranja sladoleda v manjših (lahko tudi v večjih pakiranjih!) so odlična priložnost, da bi sladoled lahko ponudili tudi izven redne sezone.

Na ta način lahko vaš sladoled ponudite tudi npr. lokalnim prodajalnam, odprete lahko spletno trgovino z lastnim prevzemom ali kaj podobnega. Izstopite iz svoje cone udobja in najdite priložnosti, ki jih drugi ne vidijo.

Proizvodnja sladoleda lahko na takšen način deluje celo leto, kar pomeni stabilno poslovanje, ki se prilagaja in odziva na impulze, ki jih trg neprenehoma pošilja.

Zaključna misel!

Če ste v dilemi, ali je proizvodnja sladoleda prava panoga za vas, ne čakajte. Če imate pravo lokacijo, kanček poslovne žilice in željo po uspehu je to dovolj za začetek. Prodaja sladoleda je lahko odlična poslovna priložnost in v primeru, da bi se radi o strojih ali surovinah pogovorili, vas vabimo, da nas obiščete.

Na naslednji povezavi pa smo opisali s katerimi materiali se pri proizvodnji in prodaji sladoleda srečujejo sladoledarne - priporočamo, da si ga preberete. če vas tematika zanima še bolj poglobljeno!

Smo zastopnik za odlične stroje ali surovine, s katerimi bo izdelava sladoleda lažja, preprosta, predvsem pa na dolgi rok bistveno cenejša in kakovostnejša!

Pokličite nas ali pa nam pošljite elektronsko pošto na info@makabo.si in z veseljem se vam bomo posvetili!

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.