Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

MATERIALI V SLADOLEDARNI - Iz česa vse so izdelki, ki jih najpogosteje uporabljamo v sladoledarstvu?

Sladoledarstvo je ena izmed najbolj priljubljenih, a hkrati tudi ena izmed najbolj zahtevnih panog v prehrambeni industriji.

Poleg samega recepta za najboljši sladoled je ključno poskrbeti, da je oprema in repromaterial izdelan iz ustreznih materialov, ki olajšajo pripravo, shranjevanje in postrežbo sladoleda. V tem članku bomo raziskali in razložili prednosti materialov, ki se v glavnem uporabljajo v sladoledarstvu, predstavili primere njihove uporabe ter opisali dobre prakse pri izbiri in vzdrževanju materialov.

Spodaj še kazalo, če te še posebej hitro zanima kakšen material.

Kazalo vsebine

Kateri so ključni materiali v sladoledarstvu?

1. Nerjaveče jeklo

Nerjaveče jeklo je osnovni material v skoraj vseh gostinskih obratih, in sladoledarne ali sladoledarske delavnice pri tem niso nobena izjema.

Inox ali rostfrei se kot material uporablja za izdelavo strojev za sladoled, pultov, šokerjev, hladilnikov in zamrzovalnikov, posod za shranjevanje sladoleda, delov naprav za pripravo sladoleda ali posameznih faz (npr. mešanje, miksanje) ter raznoraznih pripomočkov. Prednosti nerjavečega jekla so njegova vzdržljivost, odpornost proti koroziji in enostavno čiščenje, kar je ključno za higieno v obratu.

Dela v sladoledarski delavnici brez metlice za mešanje, paličnega mikserja in sladoledne banjice si preprosto ne predstavljamo.

Pri postrežbi sladoleda se uporablja tudi sladoledne klešče ali lopatke, ki so prav tako izdelane iz inoksa.

Plastika je kot material velikokrat prisotna v sladoledarnah

2. Plastika

Plastični materiali so prav tako široko uporabljeni - in to tako med pripravo kot tudi med repromaterialom za enkratno uporabo.

V sami delavnici lahko plastiko omenimo pri delih strojev in aparatov, plastičnih rezalnih deskah, špatulah in vedrih. Pri postrežbi pa jih omenjamo predvsem pri sladolednih žličkah, slamicah in nekaterih posodicah za sladoled ali zamrznjene pijače (npr. granita).

Plastika je lahka, poceni - in to je pravzaprav njena glavna prednost. Obenem omogoča enostavno recikliranje, kar je pomembno za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje. V zadnjem času se tendenca uporabe plastike obrača k večkratni uporabi - npr. pralne sladoledne žličke ipd.

Dobra lastnost plastike je tudi v tem, da je prozorna - torej se skoznjo brez težav vidi. Uporablja se lahko tudi za ostale pripomočke - npr drsna vrata na sladolednih vitrinah, stojalih za kornete ipd. pripomočkih. Ti ščitijo sladoled ali kornete pred zunanjimi vplivi, gostu pa prikažejo vso barvitost in raznolikost ponudbe.

Silikonski material se največkrat uporablja za posebne modelčke za lučke

3. Silikon

Silikonski materiali so v saldoledarnah še posebej priljubljeni, največkrat kot material iz katerih so izdelani modelčki za sladoledne lučke.

Zaradi svoje prožnosti se sladoled enostavno izloči iz modelčka, kar omogoča lepo obliko in lažje postrežbo.

Prednost izdelave domačih sladolednih lučk v silikonskih modelih lahko pohitri samo prodajo, obenem pa razširi repertoar sladolednih izdelkov.

S silikonskimi modeli lahko oblikujete tudi povrhnjico sladolednih banjic ali pa izdelate sladoledne sendviče, ki tudi postajajo spet popularni.

Ne moremo pa mimo dejstva, da so določena tesnila pri različnih strojih (npr. aparat za smetano, granite ali vročo čokolado) izdelani iz silikona saj gre za material, ki omogoča enostavno tesnenje, ki je pri mehanskem delovanju v povezavi s tekočinami ključno.

Stirodur je material iz katerega so večinoma izdelani termoboxi

4. Stiropor in stirodur

Stiropor in stirodur se v sladoledarnah uporabljata kot odlična izolativna embalaža za transport sladoleda.

Poletja, ko se sladoled navadno večinoma izdeluje so namreč vroča, zato je dobro, da s termo škatlo z odlično izolacijo poskrbite, da ohranite sladoled hladen med prevozom do prodajnih mest ali pa od prodajnega mesta do doma.

Za prvo možnost obstajajo veliki termoboksi izdelani iz stirodurja, s katerimi lažje prenašate sladoledne banjice.

Manjše stiroporne posodice (termo banjice) pa se uporabljajo za prenos največkrat 5 do 10 sladolednih kepic do doma (kot takeaway sladoled).

Les kot material se v sladoledarstvu po novem uporablja za žličke

5. Les

Leseni materiali, npr. lesene žličke so okolju prijazni in lahko služijo kot odlični dekorativni elementi (npr. palmice ali dežnički za sladoled).

Seveda pa so se v zadnjem času pojavili kot nadomestek plastiki - predvsem kot lesene žličke za sladoled.

Nekateri so nad lesenimi rešitvami navdušeni, drugi pa jih ne marajo, predvsem zaradi občutka na jeziku, ki je res malenkost bolj hrapav.

Presodite sami, lesene žličke pa so postale del tudi naše prodajne ponudbe!

Papir se kot material v sladoledarni veliko pogostej uporablja kot bi mislili

6. Papir

Poleg plastike, nerjavečega jekla, silikona, lesa in stiropora je papirnat material ena izmed ključnih kategorij materialov, ki se uporabljajo v sladoledarnah, predvsem kot repromaterial.

Papirnati material je priljubljen zaradi svoje ekološke narave, saj je običajno narejen iz obnovljivih virov in je lahko recikliran ter razgradljiv. Poleg tega pa sladoledarne že zaradi HACCP-a med samo proizvodnjo porabijo zelo veliko papirnatih brisačk, s katerimi lahko hitro in enostavno poskrbite za čiste in suhe roke, pribor ali dele strojev.

Najbolj poznan papirnat pripomoček v sladoledarnah so zagotovo papirnati lončki za sladoled - gre za enkratno embalažo, ki se uporablja za serviranje različnih vrst sladoleda, od enostavnih okusov do kompleksnih kombinacij.

Te lončke odlikuje trpežnost in odlična izolacija, ki pomaga ohranjati sladoled hladen, preprečuje taljenje obenem pa ne dovoli, da bi tekočnost sladoleda umazala prste med držanjem sladolednega lončka.

Na voljo so v različnih velikostih, kar omogoča prilagodljivost pri postrežbi sladoleda. 

Nelatere sladoledarne se, tako kot pri spodnjih servetih ali tulcih za kornete odločijo za personalizacijo, in tako poleg postrežbe izvajajo še branding.

Papirnati serveti so prav tako nepogrešljiv dodatek v sladoledarni. Gostom omogočajo, da si brezskrbno obrišejo roke po uživanju sladoleda. Serveti so običajno natisnjeni z logotipom ali imenom sladoledarne, kar služi tudi kot učinkovit način trženja in krepi prepoznavnost blagovne znamke.

Tulci za kornete so odličen material za boljši branding

Papirnati tulci za kornete so posebna oblika embalaže, ki je zasnovana tako, da varuje sladoledni kornet pred kapljanjem ali razlitjem sladoleda, obenem pa olajša postrežbo prodajalcem. Ti tulci se uporabljajo za držanje kornetov, medtem ko stranke uživajo v sladoledu. So priročni in enostavni za uporabo ter dodajo estetski pridih sladoledarni.

Seveda je potrebno ob nakupu izbrati tulec, ki bo lepo sedel na želeni sladoledni kornet.

Ko je govora o papirnati embalaži v sladoledarni lahko omenimo tudi posebne papirnate vrečke, katere se uporabljajo za postrežbo sladolednih lučk in večjih papirnatih vrečk, v katere lahko postavite termo banjice. 

Na ta način lahko gostje sladoled brez skrbi vzamejo s seboj in ga zaužijejo doma ali na lokaciji po njihovi izbiri.

Dobre prakse pri izbiri in vzdrževanju materialov

1. Higiena in čistoča sta poglavitni

Redno čiščenje vseh materialov, ki prihajajo v stik s sladoledom, je nujno za zagotavljanje varnosti in kakovosti tega zamrznjenega izdelka.

Pri tem prednjači nerjaveče jeklo in plastika - zato so vse posode za shranjevanje ali postrežbo izdelane ravno iz teh dveh materialov.

Papirnate brisačke so prav tako nepogrešljive pri pripravi, medtem ko ključno vlogo brezkontaktne postrežbe odigrajo papirnate servetke oziroma tulci za kornete.

2. Trajnostni materiali in okoljska naravnanost sta odlična izbira

Pri izbiri materialov je treba dati prednost trajnostnim in okolju prijaznim možnostim.

To lahko storimo z uporaba recikliranih plastičnih materialov, lesenih izdelkov ali izdelkov za večkratno uporabo.

Ker vemo, da vse zgoraj omenjene vidike težko združimo, se že pri pozicioniranju sladoledarne in njenem načinu prodaje in repertoarju izdelkov osredotočite na vaš okoljski vidik in ga skozi svojo zgodbo poudarite.

Opažamo tudi, da gostom ni vseeno za okolje, zato poskrbite za urejenost lokala, namestite raje kakšen koš za smeti več kot premalo.

3. Prilagajanje potrebam sladoledarne

Izbira materialov naj bo prilagojena specifičnim potrebam posameznega obrata za sladoledarstvo.

Ne smemo pozabiti, da materiali vplivajo na kakovost, videz in okus končnega izdelka.

Vsekakor pa ostanite odprti za nove možnosti in ideje, ki se vam porodijo že med obratovanjem.

Material vedno vzdržujte v dobri kondiciji - na ta način mu podaljšate življenjsko dobo

4. Redno vzdrževanje in shranjevanje na pravilnih mestih podaljšuje življenjsko dobo materiala

Redno vzdrževanje materialov je ključno za podaljšanje njihove življenjske dobe in ohranjanje visoke higienske ravni v obratu.

Redni pregledi in popravila so nujni za nemoteno delovanje opreme in pripomočkov.

Najmanj vzdrževanja potrebujejo pripomočki iz nerjavečega jekla, medtem ko morajo plastični ali leseni pripomočki vedno biti dobro oprani in pregledani zaradi morebitnih poškodb, zarez ali ostankov živil.

Posebno pozornost je treba nameniti tudi shranjevanju tako živilskih kot tudi neživilskih izdelkov - lesene žličke, papirnati lončki, serveti in tulci za kornete naj bodo pospravljeni na dvignjenem, od vode in prahu ločenem kraju.

Silikonske modele redno pregledujte, da niso morebiti strgani, kar bi vam lahko v končni fazi umazalo celoten šoker ali zamrzovalnik. 

Enako velja tudi za silikonska tesnila na strojih, katera je dobro večkrat (oziroma vsaj po čiščenju) namazati z živilskim vazelinom. Na ta način bodo lepše tesnila, njihova uporabna doba pa bo daljša.

 

Zaključek

Izbira pravih materialov je bistvenega pomena za uspešno in učinkovito delovanje obrata za sladoledarstvo.

Raznolikost materialov, ki jih uporabljamo pri pripravi, shranjevanju in postrežbi sladoleda, omogoča večjo raznolikost okusov in oblik končnih izdelkov.

Pri izbiri materialov pa moramo vedno upoštevati njihovo higieno, trajnostnost in prilagoditev potrebam obrata.

S tem bomo zagotovili visoko kakovost sladoleda in izpolnili pričakovanja strank.

 

Naslednjič se bomo dotaknili zelo zanimive teme. Ogledali si bomo kako izgleda marketing v sladoledarni!

 

Želite prejemati podobne novice v elektronski nabiralnik? 

Spodaj vpišite svoj elektronski naslov - e-pošto pošiljamo 1-2x mesečno!

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.