Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Slaščičarna - in vse kar vas je zanimalo o njenem odprtju!

Se že dolgo sprašujete kako odpreti slaščičarno? To si močno želite, pa ne veste kako začeti? Bi radi izvedeli več o tem, kakšni so pogoji za to da bi lahko tortice regularno pekli in prodajali? Po možnosti kar doma ali pa v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji?

Mnogi (in mnoge) sanjajo, da bi postali slaščičarji in pripravljali dobrote, ki bi jih nato razstavili v izložbi svoje slaščičarne. Gotovo tudi poznate številne, ki jim je to že uspelo. Ampak za odprtje slaščičarskega podjetja ni dovolj le to, da si odličen kuhar ali perfektna slaščičarka, poznati je potrebno svoj trg pa tudi vse postopke, ki so potrebni za začetek nemotenega poslovanja.

V tem članku bomo poskušali korak za korakom prikazati vse, kar je potrebno iz organizacijskega vidika narediti za uspešno ustanovitev slaščičarne. Na koncu pa dodajamo še nekaj nasvetov za uspešno marketinško kampanjo, da boste ime svoje slaščičarne lažje ponesli med stranke! Naslednjič se bomo razpisali o tem, kaj potrebujete za profesionalno cvrtje hrane!

Spodaj še kazalo za lažjo preglednost, ki omogoča "skoke" na posamezne teme, ki vas zanimajo.

Kazalo vsebine

Pa začnimo!

Kaj pravzaprav je slaščičarna, kako jo lahko registrirate in v čem se razlikuje od "domače" priprave tort in ostalega peciva?

Pojem slaščičarna oziroma kavarna opisuje pravzaprav gostinski lokal oziroma obrat, v katerem se lahko pripravlja in/ali prodaja pripravljene slaščice in tople in hladne pijače ali napitke. Podjetje naj ima registrirano šifro SKD I56.103, ki velja za slaščičarne in kavarne.

Slaščičarno si želi veliko ljudi odpreti kar doma

Lahko torej rečemo, da gre pri slaščičarnah (in kavarnah) za izvajanje proizvodne in prodajne aktivnosti, vseeno pa mora objekt v katerem prodajate svoje slaščice in ponujate napitke zadostovati minimalnim pogojem in ostalim pravilnikom.

Podrobno si aktualne pogoje in zakone, ki se neposredno tičejo odprtja slaščičarne, lahko ogledate na spletni strani SPOT (Slovenska poslovna točka, bivša točka VEM), povezava je na dnu.

Da povzamemo - zgoraj opisana "slaščičarna" predstavlja gostinski lokal, kamor gostje pridejo, naročijo pijačo, mogoče se vsedejo in si zaželijo tortico za domov, nato pa poravnajo račun. Takšna slaščičarna lahko svoje slaščice in sladoled izdeluje sama, možen pa je tudi "out-sourcing" - to pomeni, da prodaja slaščice, ki jih naredi nekdo drug!

Večino "tortopekaric" pa navadno zanima kakšne pogoje morajo izpolnjevati, da začnejo s peko piškotov, peciva in tort kar doma. Zadeva ni preprosta, vendar vam bomo na najbolj razumljiv način poskušali odgovoriti na vsa vprašanja glede tega.

Kaj potrebujete, da lahko pečete in izdelujete tort "doma" oziroma z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji?

Največkrat sta samo nakup ali najem gostinskega lokala in odprtje gospodarske družbe (npr. S.P.ja ali D.O.O.ja) povezana z dokaj velikim finančnim vložkom, pogosto pa to še ni zagotovilo, da vam bo posel tudi uspel!

Kaj je torej potrebno za to, da bi odprli slaščičarsko dejavnost kot svojo (popoldansko) obrt, kjer bi pekli piškote, potice, izdelovali torte in cake popse?

Slaščičarna kot  slaščičarska dejavnost doma

Pekli bi jih npr. za zaključena slavja, poroke, cateringe ... Je mogoče, da je slaščičarna na začetku kar pod "domačo streho", nato pa svojo dejavnost razširite v samostojen gostinski lokal?

Jap, tudi to se da, spodaj vam po korakih razložimo kako!

1. Registracija poslovnega subjekta

Da bo vaša "domača" slaščičarna in proizvodnja slaščic stekla bo potrebna registracija neke vrste podjetja - to je lahko s.p. ali npr. dopolnilna dejavnost na kmetiji. Skladno z velikostjo poslovanja kasneje obrt registrirate tudi kot družbo z omejeno odgovornostjo oziroma jo spremenite v kakšno drugo obliko (npr. d.n.o. in podobno).

Registracija podjetja

Pri registraciji podjetja na Upravni enoti vam svetujemo, da vpišete (vsaj) naslednje 3 dejavnosti po SKD:

  • 10.710 Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic,
  • 10.720 Proizvodnja prepečenca in piškotov; proizvodnja trajnega peciva in slaščic.
  • 47.240 Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s kruhom, pecivom, testeninami, sladkornimi izdelki (slednjo se vam splača registrirati, če boste kdaj, npr. zaradi bolezni, primorani tortico, ki bi jo morali vi narediti, naročiti pri drugi slaščičarki).
  • 47.910 Trgovina na drobno po pošti ali po internetu (če boste svoje izdelke prodajali preko spletne trgovine ali pa npr. na sejmu).

Pridobitev dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in registracija dejavnosti

Za pridobitev dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji morate zadostiti številnim (dodatnim parametrom); npr status kmeta, lastni pridelki ipd. V vezi s tem je najbolje, da predhodno opravite pogovor s svetovalcem javne službe kmetijskega svetovanja (na KGZS; povezava spodaj).

Peka kruha je lahko tudi dopolnilna dejavnost na kmetiji

Pri registraciji dopolnilne dejavnosti na kmetiji, lahko registrirate enake dejavnosti kot za podjetje, ki pa so vezane na dodatne omejitve. Če imate kmetijo se lahko odločite za tradicionalno ali klasično proizvodnjo. Veliko kmetij se zaradi lastnega/okoliškega vira moke/jajc odloči še za izdelavo testenin na tradicionalni način, zato dodajamo še to dejavnost:

  • 10.710 Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic - peka kruha in potic na tradicionalni način:
    • kmetija mora imeti lastno krušno peč in kurjenje z drvmi,
    • kmetija kupuje moko iz mlinov na lokalnem trgu,
    • količina pečenega kruha ali potic je lahko največ 7.000 kg letno (prbl. 20kg kruha na dan).
  • 10.710 Proizvodnja kruha, svežega peciva in slaščic:
    • kmetija kupuje moko iz mlinov na lokalnem trgu,
    • količina pekovskega peciva je lahko največ 1.000 kg letno (prbl. 2,7kg kg na dan);
  • 10.730 Proizvodnja testenin na tradicionalen način:
    • kmetija kupuje moko iz mlinov na lokalnem trgu,
    • količina testenin je lahko največ 1.000 kg letno (prbl. 2,7kg kg na dan).

Naj pri kmetijah dodamo še to, da lahko s sodelovanjem na razpisih za nepovratna sredstva velikokrat lahko financirajo tudi npr. nakup strojev za predelavo mleka, v katerega padejo tudi pasterizatorji ali stroji za izdelavo sladoleda. Samo za razmislek!

Odprtje podjetja je le prvi korak na poti k vašim sanjam! Poskrbeti morate za obrtno dovoljenje, kar pa na to, da vas izdelava slaščic veseli ne bi smelo biti pretežko.

2. Obrtno dovoljenje, katerega pridobite z opravljenim izobraževanjem (srednja šola ali NPK)

Ker slaščičarstvo oziroma izdelava slaščic spada med obrtne dejavnosti, je ne morete opravljati brez obrtnega dovoljenja. Tega pridobite na Območni obrtno podjetniški zbornici, to pa lahko naredite na dva načina.

Formalna izobrazba, ki zadošča za obrtno dovoljenje

Prvi je, da imate končan srednješolski izobraževalni program ene izmed spodaj naštetih izobrazb:

  • pek,
  • slaščičar,
  • pekovski mojster,
  • slaščičarski mojster,
  • živilec,
  • živilsko prehranski tehnik,
  • gostinski tehnik,
  • gostinsko turistični tehnik.

Tudi neformalna izobrazba vam omogoča pridobitev obrtnega dovoljenja

Drugi način uporabite, če ne zadostujete zgornjim pogojem. To je pridobitev NPK-ja (nacionalne poklicne kvalifikacije) za izdelovalca/izdelovalko kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način.

Pridobitev NPK-ja ne temelji samo na formalni izobrazbi, ampak se pri njenem potrjevanju upoštevajo vsa znanja in vse spretnosti, ki jih lahko dokažete (to pomeni torej tudi samoučenje, delovne izkušnje), da ste se jih priučili.

To pomeni, da skupaj z nasveti svetovalca, sestavite osebno mapo oziroma "portfolio" vaših izdelkov, s katerimi dokazujete, da obvladate tehnike in postopke, katere zahteva ta poklic. Pomembno je, da veste, da z NPKjem dokazujete usposobljenost za ta poklic, ne dobite pa uradne stopnje naziva ali izobrazbe!

Po uspešno opravljenem izpitu za NPK boste prejeli certifikat s katerim vam bodo vaša neformalno pridobljena znanja tudi uradno priznana.

O NPK-jih vam svetujemo, da se obrnete na Nacionalno informacijsko središče, kjer boste s pomočjo iskalnika hitro našli izvajalca dotičnih izobraževanj/preverjanj v vaši bližini (povezava spodaj).

NPK za slaščičarstvo

Vseeno pa morate pred začetkom izdelave tort urediti še nekaj stvari.

Ko ste registrirali svoje podjetje in pridobili obrtno dovoljenje, lahko vzporedno s temi postopki, poskrbite še za vaš prostor, kjer bo slaščičarna "___________" (ime je tudi pomembno) proizvajala najboljše popsike, magdalenice, mini krofke in torte daleč naokrog!

Tako boste lahko vse svoje investicije spremenili v stroške novonastalega podjetja, kar vam bo olajšalo začetno leto vašega poslovanja.

3. Kje je lahko locirana domača slaščičarna oziroma slaščičarska delavnica in kaj potrebuje prostor, kjer se peče in izdeluje slaščice (ter malenkosti na katere se rado pozabi)

Prostor, v katerem boste pripravljali slaščice potrebuje uporabno dovoljenje; brez tega dovoljenja ne gre. Pridobite ga na vaši Upravni enoti, in sicer na Oddelku za okolje in prostor. Vlogo oziroma dokumentacijo pripravi projektant oziroma vaš pooblaščenec. Lahko vam pomaga tudi gradbeni nadzornik, saj je le-ta največkrat velikokrat prisoten pri primopredajah in ima s tem največ praktičnih izkušenj.

Najlažje je, če si predstavljate, da boste uporabno dovoljenje za svojo slaščičarsko dejavnost pridobili zato, da boste zadostili vsem:

  • tehničnim,
  • delovno-varstvenim,
  • komunalnim in
  • sanitarno-higienskim lastnostim objekta oziroma poslovnega prostora.

Načrtovanje slaščičarne prepustite strokovnjakom

V primeru zidave popolnoma novega objekta, dozidave ali spremembe namembnosti prostora v katerem nameravate izdelovati slaščice, bo nadzornik deloval kot vezni člen med investitorjem (to ste vi), projektantom (to je arhitekt) in izvajalcem (to je npr. gradbenik, električist, keramičar, monter, ipd). Poskrbel bo za pravilno vgradnjo ustreznih materialov in s podpisom jamčil za izvedena dela - ter poskrbel, da pri vgraditvni ne bo prišlo do neželenih odstopanj, uporabljenih cenejših rešitev, šlampasto izvedenih del ipd.

Tukaj imate več različnih možnosti, predvsem ko govorimo o začetku gospodarske dejavnosti v npr. enostanovanjski hiši (za katero je potrebna tudi sprememba namembnosti), vendar mora imeti tudi domača slaščičarna vsaj osnovne prostore, kot so:

  • skladišče,
  • delovni prostor (v katerega je lahko vključen tudi prodajni prostor),
  • garderoba in stranišče za delavce.

Uporabno dovoljenje ureja gradbeni zakon (GZ), in sicer od 68. do 76. člena, kjer je podrobno razložen postopek pridobitve uporabnega dovoljenja, postopek izdeja uporabnega dovoljenja, kaj preverja komisija za tehnični pregled in ostale podrobnosti.

V primeru, da bi svojo dejavnost radi opravljali v bloku (torej v večstanovanjski stavbi), boste potrebovali tudi soglasja solastnikov stavbe, ter tistih, ki mejijo na zidove, kjer se bo opravljala slaščičarska dejavnost. Prav tako bo potrebno pridobiti soglasje upravnika in lastnika stanovanja, v kolikor ste v najemu. Tu se (predhodno) pozanimajte, da sosede ne boste motili s prekomernim hrupom.

Ne pozabite poskrbeti, da je poslovni prostor tudi primerno označen (ime poslovnega subjekta, naslov, kontaktna oseba), ter da vsebuje jasno viden cenik storitev ali izdelkov, ki jih ponujate.

4. Slaščičarna in njena oprema - spisek nujnih stvari za začetek obratovanja

Poleg prostorov in dokumentacije pa mora slaščičarna imeti tudi opremo in aparate, s katerimi boste pripravljali slaščice. V mislih imamo predvsem slaščičarsko opremo, ki smo jo razvrstili na nujno, s katero boste začeli in dodatno, katero lahko dokupite tekom poslovanja.

NUJNA OPREMA ZA SLAŠČIČARNO DODATNA OPREMA ZA SLAŠČIČARNO

STROJI IN APARATI

  • planetarni mešalnik ali kuhinjski robot,
  • pečica,
  • hladilnik,
  • zamrzovalnik,
  • palični mešalnik ali ročni mikser,
  • digitalna kuhinjska tehtnica.

STROJI IN APARATI

  • računalnik s programom za izdajo računov,
  • blagajna.
  • mikrovalovna pečica,
  • električna friteza,
  • pomivalni stroj za črno posodo,
  • hladilne pokončne ali nadpultne vitrine za prikaz in prodajo slaščic,
  • laminatorji oziroma stroji za valjanje testa ali tičine maso,
  • blenderji za smutije ali izdelavo šejkov in sadnih pirejev,
  • kavni aparat in kavni mlinček,
  • čokoladne temperirke,
  • aparati za hladne in tople pijače

PRIPOMOČKI

  • garderobna omarica za vsakega zaposlenega,
  • delovna oblačila (obutev, hlače, majica, predpasnik, kapa),
  • 2x pomivalno korito (1 za posodo in 1 za umivanje rok)
  • nosilec za papirnate brisačke,
  • pult(i)iz nerjavečega jekla,
  • police ali regali iz nerjavečega jekla,
  • mešalne in merilne posode,
  • lonci za kuho, posode,
  • pladnji za peko,
  • digitalni/analogni termometri za kuhanje (sonda + termometri za hladilnike)
  • termobox za prevoz slaščic,
  • žlice, vilice, noži,
  • gladilke, špatule, strgalke,
  • kuhinjski valjarji,
  • metlice za stepanje,
  • mreža za oblivanje,
  • pripomočki za končno čiščenje (gobice, metla, smetišnica, krpa, čistila).

PRIPOMOČKI

  • stojala za torte ali ostale slaščice,
  • pladnji s pokrovom,
  • dresirne vrečke in nastavki za dekoriranje,
  • kovinski, aluminijasti in silikonski modeli (pekači za pite, kruh ipd.),
  • obroči za torte, modelčki za piškote, keksomati,
  • silikonske podloge za peko (npr. za princeske, makrone, eklerje).

,.

Za takojšnje obratovanje slaščičarne boste potrebovali vsaj stroje in pripomočke iz leve strani zgornje tabele, ko posel steče, pa si lahko omislite še druge uporabne "gadgete" iz desne strani tabelice.

Največkrat pa je tako, da imate ljubiteljske slaščičarke in slaščičarji iz svojih preteklih projektov že veliko materiala, s katerimi boste brez težav napolnili svojo na novo opremljeno slaščičarsko delavnico.

Seveda bodite pozorni, da so vsi izdelki primerni za delo z živili (izdelani iz pravih materialov, testirani za uporabo z živili ipd.).

5. Priprava ocene tveganja in analiza kritičnih kontrolnih točk (HACCP za slaščičarsko delavnico)

HACCP izobraževanja in HACCP mape ali načrt sta z zakonom obvezni del vsakega podjetja, v katerem se rokuje z živili, kamor slaščičarna oziroma slaščičarska delavnica zagotovo spada.

HACCP = Hazard Analysis and Critical Control Points

Haccp načrt za slaščičarno ali gostinski lokal  

Načrt HACCP-a je prilagojen za proces posameznega živilskega obrata in je vključen v celoten postopek in izvedbo.

HACCP sistem se osredotoča na potencialne nevarnosti za varnost hrane, ki jih že uveljavljeni higienski programi in/ali dobre proizvodne prakse ne morejo obvladati ali preprečiti. Gre za oceno tveganja proizvodnega procesa z namenom največjega možnega zmanjšanja nevarnosti za kupca.

S prilagojenim HACCP načrtom za posamezno slaščičarsko delavnico se izdela podrobno študijo z analizo nevarnosti za živila in uvedbo kritičnih kontrolnih točk, ki se jih spremlja. Načrt določa strategije, ki jih je treba upoštevati za zagotavljanje nadzora nad fizikalnimi, kemičnimi in biološkimi nevarnostmi, ki temeljijo na sedmih načelih; to so:

  • analiza tveganja,
  • identifikacija KKP,
  • določanje kritičnih mej,
  • postopke spremljanja,
  • korektivni ukrepi,
  • postopke preverjanja in
  • vodenje evidenc in dokumentacije.

Mapa HACCP je navadno sestavljena iz naslednjih sedmih poglavij. Seveda se določena poglavja lahko opusti/doda/spremeni, to pa vam bo lahko najbolje svetoval strokovnjak s področja higiene živil in notranjega nadzora, s katerim bosta skupaj pripravila oceno tveganja.

EN del predstavlja načrt in analiza tveganja, drugi del pa evidence, katere se izpolnjujejo skladno z ugotovitvami (npr. dnevno, tedensko, mesečno), spodaj primer.

Primer evidence čiščenja slaščičarske delavnice ali skladišča

PRIMER HACCP NAČRTA ZA SLAŠČIČARNO

  • HACCP ekipa,
    • seznam oseb, ki rokujejo z živili,
    • evidenca o načrtu izvedenih in planiranih izobraževanj,
    • soglasje delavca k obveznosti prijavljanja bolezni, ki se lahko prenašajo z delom,
    • individualna izjava o bolezenskih znakih
  • Opis izdelkov, ki se bodo v slaščičarski delavnici izdelovali
    • informacije o formulaciji, sestavi in izdelavi (npr. recepture),
    • seznam alergenov,
    • tehnologije in primeri dobrih praks za posamezne postopke (pečenje, zamrzovanje, cvrtje).
  • Predvidena sestava kupcev
    • različne skupine potrošnikov so lahko različno dovzetne za pomembne nevarnosti (npr. dojenčki, otroci, alergiki, ljudje z intoleranco na posamezna živila).
  • Diagrami poteka procesa (natančna vključenost vseh korakov proizvodnje).
    • sprejem živil > skladiščenje > proizvodnja > čiščenje > prodaja > dostava
  • Analize tveganja v proizvodnem procesu
    • tu se na podlagi analize najprej identificira VSE nevarnosti (pomembne in manj pomembne), ki bi se lahko pojavile v (zgornjem diagramu) procesu proizvodnje,
    • nato se upošteva verjetnost in resnost možnega škodljivega učinka, če/ko se določena nevarnost pojavi v kateri koli fazi procesa in predstavlja nevarnost za živilo.
  • Identifikacija kritičnih kontrolnih točk (KKP)
    • identifikacija KKP je pomembna, da preprečimo, odpravimo ali zmanjšamo nevarnosti za potrošnika.
  • Kontrolne evidence HACCP
    • evidenca čiščenja slaščičarske delavnice, skladišča, sanitarij,
      • evidenca o čiščenje prevoznega sredstva (če izdelke dostavljate),
    • notranji nadzor nad prisotnostjo škodljivcev v obratu,
    • seznam dobaviteljev s kontaktom (številko telefona, faxa ali elektronskim naslovom in kontaktno osebo),
      • monitoring ob prevzemu surovin (dobavitelj, dobavnica, surovina),
    • evidenca izločenih živil,
    • zapisnik o umiku živila,
      • vzorec obvestila o umiku oziroma odpoklicu živila,
      • seznam strank/rednih odjemalcev,
    • kontaktni podatki sredstev javnega obveščanja,
    • evidenca izrednih dogodkov.

6. Registracija živilskega obrata

Ker boste v svoji osnovni funkciji izdelovali živila, morate najpozneje 15 dni pred začetkom izvajanja slaščičarske dejavnosti oddati vlogo za registracijo živilskega obrata (povezava spodaj).

Ta se lahko odda tudi elektronsko in sicer na spletni strani Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR; povezava spodaj), vendar najpozneje 24 ur pred začetkom obratovanja.

Vloga se lahko vloži na obrazcu, ki je dostopen na spletni strani E-uprave (povezava do vložišča in do dokumenta spodaj)..

Inšpekcije ne pričakujte takoj ob ali pred odprtjem, vendar vsekakor v roku nekaj mesecev. Medtem lahko izpilite določene dele HACCP mape, se organizirate in optimizirate svoj način dela, da bo kar najbolj enostaven, pregleden in uspešen.

Kako se pripraviti na obisk inšpekcije v slaščičarni? In kako lahko zadostite vsem kriterijem brez posebnosti?

Seveda vas lahko v začetku delovanja obiščejo različni inšpektorj. Delovni inšpektor bo preverjal delovna razmerja, gradbeno inšpekcijo bodo zanimali uporabno dovoljenje in morebitna soglasja, tržna inšpekcija se bo zakopala v fakture, dobavnice in bilance, živilska oziroma inšpektorji za hrano pa ... no, ti bodo preverjali področje živil seveda.

Temu bomo posvetili nekaj naslednjih vrstic, že tako smo se kar razpisali.

Higiena v slaščičarni je zelo pomembna

Čistoča in higiena slaščičarne ali slaščičarske delavnice sta alfa in omega

Tu praktično ni pardona. Čistoča in higiena, urejenost in preglednost delovnega mesta vam bosta prišli prav pri vsakodnevnih ustvarjanjih in to ne samo takrat, ko boste imeli na vratih inšpekcijo.

Umazani hladilniki ali delovni stroji, strjeni ostanki (kot npr. jedilna čokolada na mrežah, ostanki smetane na stenah hladilnikov ali zamrzovalnikov so "no-go". Enako velja za skladiščne prostore, kjer naj ne bo prahu, raztresene moke ali odprtih vrečk s sladkorjem.

Inšpektorji znajo tudi premakniti stroje, aparate in hladilnike, pregledati obrabljenost rezalnih desk, predvsem pa lesenih kuhalnic.

Prav tako pričakujejo dosledno upoštevanje pravil glede križanja čistih/nečistih poti, upoštevanja pravil glede osebne higiene in izgleda tako zunanjosti kot tudi notranjosti objekta.

Artikli s pretečenim rokom naj raje niso prisotni; če so, naj so izolirani in označeni

Ker ste v vlogi proizvajalca jedi, se od vas pričakuje, da boste skladno z smernicami dobre prakse upoštevali vse omejitve, ki izhajajo iz nabave in uporabe živil - kar vključuje spremljanje roka, do katerega živila še ohranjajo svoje organileptične lastnosti.

Najboljša strategija za to je redna dobava od preverjenih dobaviteljev, pri čemer ne kupujete "na zalogo", ampak po potrebi. Hkrati se v skladišču poslužujte FIFO metode, po kateri najprej porabite stare izdelke, medtem ko nove potisnete za stare.

FIFO sistem skladiščenja

V določenih primerih lahko dobavitelj na vašo prošnjo tudi podaljša rok posameznega živila. V tem primeru vam mora dobavitelj posredovati dokumentacijo proizvajalca, ki je vezana na točno določen LOT oziroma serijo izdelka, katerega še ne bi zavrgli. Ustne obljube prodajnikov in komercialistov inšpekcije ne zanimajo, prav tako ne čakajte do zadnjega dne; če podalšanja ne prejmete, izdelke zavrzite!

Doziranja naj bodo takšna kot jih priporoča proizvajalec, ne pa želi naročnik

Največ prahu so pred časom dvigovale izjave, ki so omenjale inšpekcijska preverjanja doziranj različnih barv in arom pri nekaterih slaščičarkah. Skladno s certifikatom NPK (ali opravljeno formalno izobrazbo) dokazujete, da poznate pravilne postopke za izdelavo tort oziroma peko peciva, ter tudi lokalno zakonodajo in pravilnike glede sestavin, ki so dovoljena v živilih.

Barvila v slaščičarni so lahko predmet inšpekcijskega pregleda

Največkrat pa so naročniki tisti, ki od slaščičark zahtevajo "intenzivne" barve, ki pa se lahko dosežejo le s prekomerno uporabo barvil - to pa zna biti v nasprotju z napotki in navodili za uporabo; če pa so barve kupljene v tujini tudi s slovensko oziroma EU zakonodajo.

Predlagamo vam, da se "opremite" s portfoliom tortic, s katerim lahko naročnikom vizualno pokažete intenzivnost barv, katero dosežete s pravim doziranjem. Seveda obstajajo tudi različne tehnike (npr. velvet spreji, naravna barvila, preliv za torte ipd.), ki omogočajo različno obarvanost slaščičarskih sestavin.

Na ta način bo naročnik vedel kakšne barve lahko pričakuje pri vaših izdelkih, inšpektorjem pa ne bo treba ničesar skrivati ali se izgovarjati.

HACCP načrt, vzorčenje, merjenje temperatur v hladilnikih in med prevozom, poznavanje KKT-jev ... dobro načrtovanje odganja sive lase

Inšpekcija lahko poznavanje in izvajanje HACCP preverja že ustno, med informativnim pogovorom z zaposlenimi, največkrat pa sledi še pregled dokumentacije, izpolnjevanja evidenc, odvzetje brisov in vzorcev za nadaljnje analize.

Tudi tu velja pravilo, da bodo vse zaznane nepravilnosti končale v poročilu, do naslednjega obiska pa jih boste morali odpraviti. V primeru večjih kršitev tvegate zaprtje.

Prav zato vam svetujemo da poskusite vzpostaviti rutino, ko v npr. prvih 15. minutah po prihodu (ali pa pred odhodom) izvedete kratek obhod po delavnici in skladišu, medtem pa preverite in vpišete evidence o čiščenju, temperaturah, preletite roke uporabe in si naredite načrt (naslednjega) delovnega dne. Na ta način boste ohranjali integriteto in dejansko izvajali HACCP po planiranem načrtu.

Cilj je, da poznate, kje so vzpostavljene kontrolne kritične točke, nad katerimi imate popoln nadzor!

Slaščičarna in preprost marketing - Kako svojim strankam poveste, da delujete?

Seveda lahko uporabite številna marketinška orodja, kot so npr. tiskani letaki, oglasi na radiu ali na lokalnih televizijah, spletne oglase pa vam lahko marketinške agencije pripravijo tudi za prikazno oglaševanje na številnih spletnih straneh.

Veliko pa lahko  storite tudi sami. In to na preprost (in najcenejši) način z le nekaj osnovnega računalniškega znanja.

Spodaj delimo 3 trike, s katerimi boste svoje (nove) stranke obvestili, kje so od zdaj naprej na voljo najboljše slaščice!

Lokalna iskanja preko Google My Business

Iskanja preko telefonov potekajo lokalizirano. To pomeni, da vas stranke lahko najdejo že s preprostimi iskanji, kot npr. "slaščice vrhnika", "torte v mariboru" ipd.

Dopolnitev kartice Google My Bussines je sila enostavna, omogoča pa vam objavo

  • kontaktnih podatkov,
  • "portfolia" fotografij,
  • člankov s povezavami na vašo stran,
  • urnika poslovanja,
  • način kako lahko kupijo slaščice pri vas.

Kartica Google My Business za slaščičarno

Z njo boste lahko ciljali na vse stranke, ki v vaši bližini iščejo izdelke, ki jih izdelujete.

Če bo kartico Google My Bussiness slaščičarna iz Ljubljane izpolnila s svojimi popolnimi kontaktnimi podatki, opisom izdelkov, ki jih ponuja bo ob iskanju v Googlu (npr. "slaščičarna ljubljana"), obstajala zelo velika verjetnost, da se bo iskalcu prikazala v Google Zemljevidih.

Stranke vas lahko nato kontaktirajo na več načinov:

  • lahko kliknejo na podrobna navodila za pot do vas in vas fizično obiščejo,
  • lahko vas pokličejo na telefonsko številko,
  • lahko dostopajo na vašo spletno stran in si ogledajo ponudbo,
  • lahko dodajo mnenje.

Zastonj!

Slaščičarna na socialnih omrežjih (Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn ...)

Izdelajte svoje poslovne strani na omenjenih omrežjih in ponudbo redno prikazujte tudi tam. Resda bo potrebno nekaj časa tudi za te aktivnosti, vendar, zakaj pa ne?

Socialna omrežja in slaščičarna

Facebook naj bo namenjen objavljanju "mainstream" objav in fotografij, nagradnih iger, zabavnih vsebin izza zaodrja vaše slaščičarske dejavnosti.

Za Instagram se potrudite in izdelajte čudovite fotografije, na TikToku pa vaše kreacije zavijte v kratke videoposnetke. Uporaba hashtagov (#) naj bo premišljena, ne prepogosta.

Za doseg poslovnih uporabnikov (B2B kanal), ki bi vaše storitve potrebovali ob npr. pogostitvah, tortah ob obletnicah, prazničnih slavjih ipd. pa vam predlagamo kreiranje malenkost daljših vsebin s "tagganjem" podjetja, katerega sladkosnedi so vas že izbrali. Na ta način boste preko referenc vstopili v sfero najimenitnejših strank, ki si statusa "bad reputation" preprosto ne morejo privoščiti!

Tudi na socialnih omrežjih ste lahko prisotni z lastno iznajdljivostjo, brez dodatnih stroškov. 

Postavitev spletne strani in optimizacija vsebine vaše spletne strani (ali spletne trgovine) za slaščičarno

Poskrbite za to, da bo vaša spletna stran izgledala unikatna in profesionalna, vsebina na njej pa osvežena.

Spletna optimizacija za spletne strani slaščičarn

Svojo spletno stran lahko z upoštevanjem preprostih pravil že sami odlično optimizirate. Na spletu obstaja veliko vodičev o tem, kako lahko to samostojno izvedete, sicer pa vam lahko to uredijo tudi pri izvajalcu, kjer ste spletno stran naročili.

Če posplošimo, velja slediti načelu, da redno objavljate vsebino, ki je v povezavi z vašo dejavnostjo. To so npr. lahko recepti za posamezne slaščice, pisanje bloga, ustvarjanje fotografskega materiala ipd.

Z objavljanjem vedno nove vsebine boste pošiljali strankam (in posledično tudi spletnim iskalnikom) sporočilo, da delujete, da niste zaspali na lovorikah uspeha, in da "the best is yet to come!" (ja, najboljše šele prihaja!)

Spletna optimizacija (ali SEO optimizacija) je "on-going" proces, s katerim poskušate s spletno stranjo priti na vrh prikazanih rezultatov. Do neke mere se lahko v tempreizkusite sami, za pohod na vrhove iskanj, pa vam svetujemo, da izberete za to specializirano agencijo, in se z njo dogovorite za sodelovanje.

*** *** ***

Skoraj smo že na koncu ...

"Kdor ne uspe načrtovati, načrtuje neuspeh"

Veliko ste prebrali in sedaj premlevate kaj naj naredite najprej. Dobro se naspite, premislite in si zapomnite, da vam dober načrt prihrani veliko dela!

Vsekakor se poglobite v to, da najdete rešitve in ne iščete dvoumnih razlag, hitrih rešitev in ostalih bližnjic. Ko se znajdete pred vprašanjem, na katerega ne veste odgovora, vam predlagamo, da se najprej obrnete na inšpekcijo.

Oni v končni fazi presojajo ali je kakšna prostorska/proizvodna rešitev dovolj dobra, če pa jih kontaktirate v dovolj zgodnji fazi načrtovanja, se bo to kasneje poznalo v boljšem načrtovanju, predvsem pa lažjem spanju!

Kot podjetje, ki vrsto let deluje v slaščičarskem sektorju vam lahko pomagamo pri izbiri strojne opreme in surovin, ki jih boste potrebovali. Seveda pa smo vam na številki 05 333 46 76 ali na info@makabo.si voljo tudi za nasvete, vprašanja in vse kar vas zanima v zvezi s slaščičarstvom, sladoledarstvom in pekarstvom.

Slaščičarna deluje, kaj sedaj?

Želimo vam, da vam gre odlično, super, bombastično! Resnično smo veseli, če vam je uspelo!

Nadaljujte in sanjajte, delate namreč to, kar ste si želeli. Morda se vaša poslovna pot približuje trenutku, ko boste lahko svoje goste povabili na kavico v svoj lasten lokal, jim ponudili kepico domačega sladoleda, ali pa jih razvajali s kakšno drugačno ponudbo.

Mogoče si boste zaželeli, da bi imeli vzpostavili spletno trgovino in bi svoje izdelke začeli prodajati preko interneta.

Lahko pa se boste odločili in izdelovanje tort ali slaščic posneli, ter začeli prodajati svoj prvi slaščičarski tečaj.

Možnosti za širitev poslovanja se bodo pokazale same od sebe.

Sledite svojemu srcu!

Pred vami je še dolga pot, uspelo vam bo!

"Uspešni boste, če se ne ustavite na pol poti."

 

Viri:

FB skupina Tortopekarce,

SPOT točka (bivša VEM točka z informacijami za odprtje podjetja za proizvodnjo slaščic),

E-uprava (za pridobitev dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji),

KGZS (kontakti za svetovalci javne službe kmetijskega svetovanja po Sloveniji),

Nacionalno informacijsko središče (za pridobitev NPK ceritifkata),

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR

 

Inšpektorati - viri za prvovrstne informacije

Tržni inšpektorat

Zdravstveni inšpektorat

Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo

 

Koristni dokumenti in vloge:

Diplomsko delo Analiza tveganja kritičnih kontrolnih točk, Greta Polak (PDF dokument)

Osnovna higienska stališča za higieno in varnost živil za zaposlene v živilski dejavnosti NIJZ (PDF dokument),

Zahteva za izdajo gradbenega dovoljenja za spremembo namembnosti

Zahteva za izdajo uporabnega dovoljenja 

Vloga za registracijo živilskega obrata (PDF dokument)

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.