Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

Marelični sladoled - kako ga izdelati in okrasiti?

Kot podjetje, ki že veliko let deluje v sektorju, kjer se prepletajo gostinska, sladoledarska in slaščičarska vprašanja, smo se odločili, da se razpišemo tudi o tem tipu sladoleda - v mislih imamo namreč marelični sladoled!

Kdo ne pozna okusa marelic, ki se navadno skrivajo v krofih, palačinkah, vafljih in ostalih pekovskih in slaščičarskih izdelkih?

Marelični sladoled ni popolnoma nobena izjema, pripravite pa ga lahko na številne načine! Če pa ne veste kako, je najbolje, da preberete članek do konca.

Kaj torej potrebujete za dober marelični sladoled?

Za odličen marelični sladoled potrebujete - marelice, kaj pa drugega?

Za marelice je značilno, da spadajo med bolj občutljive drevesne sorte, ki so k nam prišle iz daljnega Vzhoda. Trenutno obstaja veliko sort marelic, za marelični sladoled pa je bistvenega pomena, da so sladke.

Sladke marelice so tiste, ki so obrane ob točno določeni zrelosti. Ne smejo biti pretrde, niti premehke. Nekateri namesto svežih marelic radi uporabljajo marelični pire, saj se tako izognejo lupljenju, čiščenju in miksanju marelične kaše; a do tja še pridemo v nadaljevanju.

Najboljši čas za izdelavo sladoleda je torej poletje.

Takrat boste namreč na trgu našli veliko različnih sort marelic, še najbolje pa je, če jih boste direktno obrali z drevesa. Povezovanje s kmetijami, ki gojijo marelice je odlična ideja, ki vam lahko ponudi odličen lokalni izdelek, pridelan z ljubeznijo in občutkom. S takšnim sadežem pa lahko naredite karkoli - tudi marelični sladoled!

Spodnja recepta sta primerna tako za domače aparate za sladoled, kot tudi za profesionalce z velikimi "frigomati". Količina za končno zmes je prbl. 1kg, tako da si recepta po potrebi "povečajte" na kapaciteto vašega aparata za sladoled!

Osnovni recept za marelični sladoled, pardon sorbet

Samo še pomembna opomba. Gre za marelični sladoled ali marelični sorbet.

Razlika med sladoledom in sorbetom je v tem, da sorbet ne vsebuje (ali pa vsebuje zelo malo) mlečnih maščob. Mednje spadajo tudi vedno bolj priljubljeni sadni sorbeti (ponekod napačno označeni kot sadni sladoledi). Odlična stran sorbetov je v tem, da so odlična ideja za veganski sladoled, je pa potrebno paziti, da jih ne zamrzujete preveč časa, da ne postanejo preveč ledeni.

Marelični sorbet

Marelični sorbet je odlična izpeljanka za sladoled, ki bo navdušil tako mlade kot stare. Izdelan iz pravih sestavin pa je preprosta slaščica, ki lahko ohladi poletno kosilo ali večerjo.

V merilni posodi z metlico ali pa z električnim mešalnikom pripravite sirup iz vode, sladkorja, glukoznega sirupa in limoninega soka. Nato dodajte pripravljen marelični pire.

Za bolj gladek okus lahko marelični pire še potisnete skozi sito - v primeru bolj naravnega okusa pa ta korak spustite.

Marelični sorbet je sladoled iz marelic brez dodanih mlečnih maščob

V primeru, da boste marelični sorbet izdelovali z domačim strojčkom za sladoled, posodico z vsebino dobro ohladite! Če pa želite marelični sorbet pripraviti za vašo sladoledno vitrino, pa nadaljujte s postopkom zamrzovanja v profesionalnem aparatu za sladoled!

Takšen sorbet porabite čimprej. V primeru, da ga boste shranjevali v domačem zamrzovalniku, obstaja možnost, da vam bodo začeli nastajati večji ledeni kristali. Ti za sorbet niso najbolj zaželeni in bodo pokvarili okus mareličnega sorbeta!

Marelični sladoled s priokusom vanilije

Tale, otročje lahek marelični sladoled, pa bo odlična rešitev za vse, ki vam bolj prija malenkost bolj kremni sladoled. V sestavinah je tudi sladkana smetana, katera pa velikokrat pomeni, da takšen sladoled ni primeren za vegane! Vsekakor ne pozabite svojega sladoleda pravilno označiti, tako da bo vsak kupec vedel kaj sladoled vsebuje!

  • 600g zrelih, svežih marelic, ki jih pred izdelavo zmiksate v marelični pire,
  • 70ml vode
  • 60g sladkor v prahu,
  • 120g smetana za stepanje,
  • vanilijev sladkor (zadošča tudi vanilijev ekstrakt ali pa npr. vanilijeva pasta)
  • nekaj ​​kapljic sveže stisnjenega limoninega soka.

Vodo, vanilijev in kristalni sladkor ter sveže stisnjen limonin sok dobro premešajte, da se sladkor popolnoma raztopi. Nato vanj dodajte še zmiksan pire iz marelic, kateremu na koncu dodate še smetano (uporabite lahko živalsko ali "rastlinsko" smetano).

V primeru, da imate namesto vanilije na voljo sveži strok vanilije ali pa npr. vanilijevo pasto, uporabite raje to. V tem primeru se bodo poleg značilne nežne marelične barve, prikradle še male črne pikice, značilne za vanilijo. Vendar ne pretiravajte! Naj okus vanilije le zaokroži marelični sladoled, nikakor naj ga ne povozi!

Marelični sladoled z vanilijo in cimetom

Tako pripravljeno mešanico vlijte v sladoledni stroj - v profesionalnega lahko kar direktno. Za domači aparat za sladoled pa, kot že rečeno pri sorbetu, uporabljajte dobro ohlajeno zmes. Le tako boste namreč izdelali najboljši domači marelični sladoled.

Postrežete ga lahko na krožniku skupaj z marelicami iz kompota. Ščepec cimeta pa bo dodal tisto piko na i!

Kako izdelati marelični sladoled v drugih letnih časih?

Za dober marelični sladoled izven sezone, torej takrat, ko na trgu ne dobite več dobrih marelic, se lahko poslužite naslednjih rešitev. Najverjetneje marelični okus ne bo popolnoma enak tistemu, kot poleti, vseeno pa so nekateri "nadomestki" marelic super in primerni za uporabo tudi izven sezone. Oglejmo si jih, kateri so to!

Marelični pire

Kot rečeno, nabavite si lahko marelični pire. Odlikuje ga predvsem dejstvo, da boste z njegovo uporabo prihranili ogromno količino časa, ki bi ga sicer porabili za lupljenje, razkoščičevanje, pasiranje, precejanje ipd.

Marelični pire se odlikuje tudi po tem, da vam omogoča pripravo mareličnega sladoleda z vedno enakim okusom. Poleg tega pa ni nujno, da naenkrat porabite celotno količino pireja.

Marelični pire je odlična rešitev za marelični sladoled

Profesionalna pasta za sladoled

Na trgu obstajajo različne paste, ki so pravzaprav koncentrirani sadni pripravki. Le-ti sladoledarjem omogočajo, da lahko pripravijo marelični sladoled tudi npr. na začetku sezone. Slaščičarjem in slaščičarkam sadne paste pridejo prav pri dodatnem aromatiziranju slaščičarske kreme, moussov ali polnil za njihove torte ali monoporcije.

Za domač marelični sladoled pa bi kot dober sladoledni preliv lahko uporabili tudi marelično marmelado, o tem pa več v nadaljevanju!

Seveda pa je poleg dejstva kako izdelati sladoled pomembno tudi kako sladoled okrasite, zato smo vam v zaključku pripravili nekaj iztočnic, da bo vaš marelični sladoled deloval še bolj mamljivo.

S čim kombinirati marelični sladoled?

Seveda se marelični sladoled lahko hitro izkaže za preenostavnega, zato bomo poskušali predstaviti tudi nekaj kombinacij, s katerimi se sladoled iz marelic dobro znajde. Če žlite jih upoštevajte, seveda pa bodite odprti tudi za nove ideje. Na takšen način, torej z dodatki, bo vaš marelični sladoled postal nov, svež in še bolj prepoznaven!

Grški jogurt

Grški jogurt je odličen dodatek za pravzaprav vsak sadni sladoled. Marelica, znana po svoji sladkosti se bo odlično ujela z nežnim, rahlo kislim jogurtovim okusom. Jogurt lahko vkomponirate že v samo izdelavo sladoleda, ali pa ga ponudite kot zanimiv in nevsakdanji preliv za sladoled!

Seveda kombinacija deluje tudi obratno - sladoled iz grškega jogurta se bo odlično spajal z npr. mareličnim prelivom.

Marelični sladoled z grškim jogurtom

Mandlji, indijski oreški, lešniki in arašidi

Podobno kot pravijo, da se rdeče meso sklada z rdečim vinom, lahko že na zgornjem primeru vidimo, da podobno velja tudi za kombinacije sadja z oreški. Marelični sladoled, katerega obogatite z oreščki je nevsakdanja ideja, katera vam lahko prinese sloves odličnega sladoledarja.

Okus oreščkov lahko uporabite kot nežno kombinacijo, marelični sladoled pa boste ponesli na popolnoma novo raven, če boste okuse dodanih oreščkov še "ojačali" - to lahko naredite tako, da oreške pred uporabo dodatno karamelizirate.

Naj dodamo, da so npr. v naši ponudbi redno prisotni tudi karamelizirani lešniki.

Ker so v notranjosti marelic skrite koščice, skorajda ne moremo mimo posebnih italijanskih piškotkov, ki so svetovno znani.

Pred postrežbo uporabite posip iz slavnih amaretov, ki jih nadrobite na manjše koščke. Hrustljavost in intenzivnost okusa se bosta odlično spojila z nežnim sladoledom iz marelic!

Meta in ostala zelišča

Ne pozabite, da marelični sladoled lahko dodatno aromatizirate (ali pa samo okrasite) z listki mete ali pa katerega drugega zelišča. Raziskujte in poizkušajte tudi s kombinacijami bazilike, sivke ali žajblja.

Svetujemo vam uporabo očiščenih in sveže nabranih zelišč, katera bodo s svojimi barvami polepšala marelični sladoled tudi kot končna dekoracija, da o okusu ne govorimo!

Rumena kot primarna barva in zelena, kot sekundarna barva, ki nastane z mešanjem modre in rumene se namreč odlično barvno ujameta!

Marelična marmelada - izdelek s katerim lahko pripravite veliko več kot le krofe

Za marelični sladoled lahko uporabite tudi marelično marmelado, a - pozor - le za sladoledni preliv.

Konsistenca marelične marmelade namreč že vsebuje sladkor, zato vam odsvetujemo, da poskusite direktno iz marelične marmelade izdelati sorbet oziroma sladoled. Je pa marelična marmelada odlična ideja za "dip" ali topping, s katerim lahko še dodatno osladkate vašo hladno slaščico iz marelic.

Marelični sladoled lahko izdelate tudi s prelivom iz domače marmelade

Marelice v kompotu

Odlična ideja za popestritev sladolednih kup ali domačih praznovanj je tudi sladoled, kateremu so pridružene vložene marelice.

Te sladke in sočne sadeže bo v spremstvu hladnega sladoleda lepo videti, še lepše pa zagristi vanje.

Vsekakor pa marelice v kompotu uporabljajte kot dekoracijo pri postrežbi sladoleda - v sladoledni vitrini bi namreč zamrznile in postale trde kot kamen!

Suhe marelice

Suhe marelice so odlična ideja za dekoracijo ali vkomponiranje v sladoled, iz njih pa raje ne izdelujte sladoleda oziroma sorbeta. 

Lahko jih uporabite cele, lahko jih narežete na kocke, lističe ipd. 

Ker pa največkrat suhe marelice vsebujejo žveplov dioksid (kot preostanek), tega nikar ne pozabite navesti med morebitnimi alergeni.

Sklepna misel

Če se marelični sladoled sliši preveč suhoparen, za to ni nobenega razloga. Z zgoraj opisanimi kombinacijami bo prav zagotovo sladoled iz marelic postal eden izmed najbolj okusnih sladoledov tega poletja. Ali pa zime!

Z zgoraj opisanimi triki lahko marelični sladoled pripravite tudi jeseni, tako, da ga obogatite z oreščki, pozimi z dodatkom medu, spomladi in poleti pa ga osvežite z vejico sveže nabranih zelišč. Kombinacija mareličnega sorbeta in penine pa je odlična osvežitev za npr. poročni sprejem.

Se vam že sline cedijo?

Za kakršnekoli informacije smo vam z veseljem na voljo preko elektronske pošte shop@makabo.si ali telefonske številke 05 333 46 76!

Viri

(1) Wikipedia

(2) lastni

Recepti in strokovni nasveti

Z oddajo obrazca izdajam soglasje, da podjetje Makabo d.o.o. interno obdeluje moje osebne podatke, ki sem jih vpisal/a v spletni obrazec in jih uporabi za namene izvajanja aktivnosti neposrednega trženja in promocije, za interne analize ter statistične obdelave. Prejemnik se lahko kadarkoli odjavi od prejemanja obvestil s strani podjetja, odjava je možna na e-mail info@makabo.si.