Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

GLUKOZNI SIRUP 39 25kg M202009005120

Glukozni sirup v prahu

Pakiranje: 25kg

Šifra: 6187

Glukozni sirup v prahu - 25kg

Glukoza je enostavni sladkor z molekulsko formulo C₆H₁₂O₆.

Glukozni sirup se navadno pridobiva iz koruznega škroba. Glukozni sirup je navadno mešanica oligosaharidov in glede na njihovo razmerje se glukozo označuje s skalo z vrednostmi od 10% do 60%. Običajno ima glukozni sirup vrednost 42, seveda pa so mogoče tudi druge oznake koncentracije.

Glukoza oziroma glukozni sirup v prahu se pri proizvodnji sladoleda največkrat uporablja za podaljševanje svežine in izboljšavo okusa obenem pa poskrbi tudi za mehko strukturo, poveča volumen in preprečuje pojav kristalizacije. 

Če ste iskali kakšen drug sladkor ali sladilo, ne spreglejte naše kategorije, kjer so zbrana vsa sladila v naši ponudbi. 

Kako izdelajo glukozni sirup?

Glukozni sirup v prahu je po domače povedano zelo fin sladkor, ki je navadno izdelan iz koruznega sirupa, ta pa iz koruznega škroba.

Največkrat se tudi za koruzni sirup uporablja izraz glukozni sirup (tekoča glukoza) se v živilih uporablja predvsem za mehčanje teksture, dodajanje volumna, preprečevanje kristalizacije sladkorja in izboljšanje okusa. 

Tehnično gledano je glukozni sirup kateri koli tekoči škrobni hidrolizat mono-, di- in višjih saharidov, ki ga lahko izdelamo iz katerega koli vira škroba: pšenica, tapioka in krompir so najpogostejši drugi viri.

Glukozni sirup v prahu pa se od glukoznega (ali koruznega) sirupa loči tudi po tem, da mu je odvzeta voda. Ker je dobro topljiv, ga lahko z dodatkom vode hitro pripravimo za uporabo z živili.

Kje kupiti glukozo?

Glukozo lahko kupite v številnih slaščičarskih trgovinah, tudi v naši. Pomembno pri nakupu je, da se dobro informirate o datumu proizvodnje. Načeloma je glukoza uporabna 12 mesecev od proizvodnje, kasneje lahko postane trda. 

Vsekakor bodite pozorni tudi na embalažo. Če se vam notranjost zdi pretrda in ni sipka, pomeni, da je glukoza bodisi stara, ali pa je bila embalaža izpostavljena previsoki temperaturi.

Manjša pakiranja glukoznega sirupa ponujajo tudi večji trgovci, na njihovih oddelkih za peko (npr. Mercator, Spar, ipd).

 

Recepti za sladoled, ki vsebujejo glukozo v prahu:

KAKIJEV SLADOLED

 

Recepti za sladice, kjer je vsebovana glukoza v prahu:

GANAŠ IZ BELE ČOKOLADE

 

Sestavine: glukozni sirup v prahu.

Uporaba: sladoledarne, pekarne, gostinstvo.

Pakiranje: 25kg