Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

PEKTIN 1 kg UNIGUM 400

Pektin - naravni izdelek za želiranje in izdelavo marmelad.

Šifra: 4346
Cena:
41,61 €

Pektin

Pektin nekateri uporabljajo za pripravo marmelad, spet drugi za pripravo strjenk.

Priprava je podobna kot pri želatini, le da zrnca pektina ne smemo dodati v vodo, ki ima več kot 45°C.

Kaj pravzaprav je pektin?

Pektin je polisaharidni škrob, ki ga najdemo v celičnih stenah sadja in zelenjave. Glede na sestavo hrane je pektin odlično sredstvo za želiranje.

Delno posnema učinke želatine, toda za razliko od želatine, ki jo pridobivajo iz živali, pektin v celoti prihaja iz rastlin. Tako tekoči pektin kot suh pektin najdemo v najrazličnejših živilih, od domačih marmelad za zamrzovanje do masovnih gumijastih bonbonov.

Iz česa je pektin narejen oziroma kako ga pridobivajo?

Pektin pridobivajo iz najrazličnejših vrst sadja in zelenjave, je torej sadni proizvod. Priljubljeni viri vključujejo:

  • Jabolka,

  • citrusi (pomaranče, grenivke, limone in limete pomagajo ustvariti tako imenovani citrusni pektin),

  • korenje,

  • marelice,

  • slive,

  • robide,

  • češnje,

  • kutine.

Količina pektina v sadju in zelenjavi se bo zelo razlikovala. Praviloma imajo trdnejši plodovi visoko raven pektina, mehki pa nižje. Zrelo sadje ima tudi nižjo raven pektina kot nezrelo.

Od česa je odvisna cena pektina?

Cena pektina se na svetovnem nivoju uravnava glede na pridelek. Največ ga izdelajo iz olupkov različnih citrusov. Lahko bi torej rekli, da, če je letina dobra, bo cena pektina nižja. Če pa je pridelek zaradi npr. suše slabši, bo zrastla tudi cena pektina.

Če iščete kakšen drug zgoščevalec, si oglejte specialne izdelke, zbrane na povezavi želatina v prahu.

Sestavine: pektin

Uporaba: želiranje, kuhanje marmelad

Pakiranje: 1kg