Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 50 €

PEKTIN V PRAHU 1 kg 21001211

Pektin - naravni izdelek za želiranje in izdelavo marmelad.

Šifra: 6964
  • Opis
  • Pektin nekateri uporabljajo za pripravo marmelad, spet drugi za pripravo strjenk.

    Priprava je podobna kot pri želatini, le da zrnca pektina ne smemo dodati v vodo, ki ima več kot 45°C. Pri dodajanju v tekočino poskrbite, da pektin res dobro premešate in ga ne prevrete, sicer se bo to lahko pooznalo v grudasti strukturi ali pa razgradnji pektina.

    Pektin v prahu iz naše ponudbe odlično gelira v prisotnosti 40-60 % topnih trdnih snovi v območju pH med 3 in 3,8.

    Nastali gel ima mehko in kremasto teksturo. Spodaj podajamo okvirne odmerke za uporabo:

    • v džemih in marmeladah: 0,5-1%;

    • v sadnih želejih za hladno uporabo: 1-2 %.

    Kaj pravzaprav je pektin? Pektin iz jabolk

    Pektin je polisaharidni škrob, ki ga najdemo v celičnih stenah sadja in zelenjave. Glede na sestavo hrane je pektin odlično sredstvo za želiranje.

    Delno posnema učinke želatine, toda za razliko od želatine, ki jo pridobivajo iz živali, pektin v celoti prihaja iz rastlin (podobno kot ksantanski gumi ali agar). Tako tekoči pektin kot suh pektin najdemo v najrazličnejših živilih, od domačih marmelad do masovno izdelanih gumijastih bonbonov.

    Iz česa je pektin narejen oziroma kako ga pridobivajo?

    Pektin pridobivajo iz najrazličnejših vrst sadja in zelenjave, je torej sadni proizvod. Priljubljeni viri vključujejo:

    • Jabolka,

    • citrusi (pomaranče, grenivke, limone in limete pomagajo ustvariti tako imenovani citrusni pektin),

    • korenje,

    • marelice,

    • slive,

    • robide,

    • češnje,

    • kutine.

    Količina pektina v sadju in zelenjavi se bo zelo razlikovala. Praviloma imajo trdnejši plodovi visoko raven pektina, mehki pa nižje. Zrelo sadje ima tudi nižjo raven pektina kot nezrelo. To upoštevajte tudi pri izdelavi slaščic - pri bolj zrelem sadju uporabite manj pektina, pri bolj svežem pa več. 

    citrus pektin - veliko pektina za uporabo pridobijo iz citrusov

    Od česa je odvisna cena pektina?

    Cena pektina se na svetovnem nivoju uravnava glede na pridelek. Največ ga izdelajo iz olupkov različnih citrusov. Lahko bi torej rekli, da, če je letina dobra, bo cena pektina nižja. Če pa je pridelek zaradi npr. suše slabši, bo zrastla tudi cena pektina.

    Če iščete kakšen drug zgoščevalec, si oglejte specialne izdelke, zbrane na povezavi želatina v prahu.

  • Tehnične specifikacije
  • Sestavine: pektin (iz agrumov)

    Uporaba: želiranje, kuhanje marmelad

    Pakiranje: 1kg