Vse za vaše sladke in slane kreacije.

Košarica 0
Vaša košarica:
0,00 €
Košarica 0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 70 €

AGAR AGAR 1KG 18003205

Agar agar je neživalska snov za želiranje izdelkov.

Šifra: 6940
  • Opis
  • Agar agar - rastlinska želatina iz alg

    Agar agar je želirno sredstvo (lahko bi tudi rekli rastlinska želatina iz alg), ki je pridobljeno iz rdečih alg. 

    Ker je želatina narejena iz živalskega kolagena, je agar agar učinkovita vegetarijanska alternativa klasični živalski želatini. V jugovzhodni Aziji se agar agar še vedno prodaja v trakovih (torej kot alga), v naši spletni trgovinji pa ga boste našli v obliki prahu.

    Agar agar nima vonja in ne obarva jedi, niti jedem ne spremeni okusa.

    Če se za pripravo želejev uporablja živalska želatina, ima ta tako nizko tališče, da se bo dobesedno stopila v ustih. Ko pa se za isto slaščico uporabi agar agar (to je sestavina z višjim tališčem), toplota v ustih preprosto ne zadostuje več. Rezultat je bolj trdna in kompaktna slaščica.

    Prav ta lastnost dela agar agar zelo priljubljen v (bolj) vročih državah, saj so tako sladice tam več časa kompaktne navkljub vročini.

    Kako se agar agar uporablja? Kakšen je recept in kako se izdela "agartina"?

    Agar aktivirate tako, da vsaj pet minut vre v tekočini. Do tega trenutka se bo agar agar raztopil in tekočino lahko vlijemo v silikonske modelčke.

    Pri delu z agar agarjem je priporočljivo imeti zelo natančne kuhinjske tehtnice, saj je tudi za izdelavo velike količin marmelad, želejev ali strjenk potrebna le majhna količina agar agarja. Če uporabljate agar agar v prahu, je priporočljiva tudi primerno majhna žlička za doziranje res majhnih količin.

    Recepti z agar agarjem običajno navajajo potrebne količine, vendar se za standardni recept uporablja približno 0,9g agar agarja za 100ml nevtralne tekočine. Pri uporabi kislih tekočin (to so npr. brusnični, limetin ali ananasov sok), je treba razmerje povečati na približno 1,3g za 100ml tekočine

    Agar agar lahko uporabite tudi kot nadomestilo za želatino. Za nadomestitev 6 lističev jedilne želatine uporabite 2g agar agarja; vseeno pa ne pozabite, da se agar agar aktivira z vretjem! 

    Mimogrede agar agar lahko nadomesti tudi pektin. 45g pektina je enako 85g agar agarja.

    Recepti za slaščice, kjer je uporabljen agar-agar:

    MALINOVA GLAZURA ZA TORTE

    GLAZURA IZ BELE ČOKOLADE

  • Tehnične specifikacije
  • Sestavine: agar agar.

    Uporaba: želiranje izdelkov (slaščice, marmelade ipd.)

    Pakiranje: 1kg